Skip links
temperature na delovnem mestu

Temperature na delovnem mestu – kakšni so ukrepi za vročino?

Temperature na delovnem mestu – vročina nas spremlja od junija pa vse do septembra. Kakšni so ukrepi in pravila glede opravljanja dela na visokih temperaturah? Poletna vročina lahko škoduje zdravju, zato je pomembno, da poznate predpise glede temperature na delovnem mestu in ukrepe, ki skrbijo za varnost in zdravje delavcev.

Imate svoje podjetje in želite svojim zaposlenim ponuditi kar se da ugodno okolje? Udeležite se izobraževanja Varstvo in zdravje pri delu. Za rezervacijo termina nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Želite registrirati s.p.?

Kje so temperature previsoke?

Med delovna mesta, kjer visoke temperature lahko predstavljajo grožnjo za varnost in zdravje delavcev, spadajo delovna mesta na prostem in v zaprtih prostorih. Na prostem velikokrat gre za gradbena dela, kjer delavci na gradbiščih delajo na žgočem soncu. Enako velja za zaposlene v kmetijski dejavnosti, pa tudi razne ponudnike storitev, ki delo opravljajo na prostem. Visoke temperature pa so problem tudi v zaprtih prostorih, kjer ni zagotovljeno zadostno prezračevanje ali klimatsko ohlajanje. Ta situacija navadno nastane v kuhinjah, kjer temperaturo še povišujejo pečice ali žari. Enako velja za proizvodne obrate, kjer temperaturo viša delovanje električnih generatorjev.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Visoke temperature, ki presežejo 28 °C

Ste vedeli, da temperature na delovnem mestu ne smejo preseči 28 °C? To pravilo ureja Zakon o varnosti in zdravju pri delu, natančneje Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. Če visoke temperature na delovnem mestu presegajo 28 °C, mora delodajalec delavcu zagotoviti umik v prostor z nižjo temperaturo. Temperatura v takih prostorih (to so navadno hodniki in stopnišča) ne sme presegati 20 °C. Poleg tega mora delodajalec delavcu v času visokih temperatur nuditi:

  • Pogostejše in daljše odmore;
  • Prerazporeditev delovnega časa;
  • Zmanjšanje intenzivnosti dela;
  • Krajši delovni čas;
  • Brezalkoholne pijače za osvežitev.

Poleg tega zakonodaja predpisuje, da temperatura tal ne sme preseči 29 °C. Če pa se delavci v prostoru zadržujejo več kot dve uri na dan, pa mora biti temperatura tal nižja od 27 °C. V primeru, da delavec meni, da je temperatura na delovnem mestu neustrezna, ima pravico odkloniti delo, v kolikor bi lahko visoke temperature ogrožale njegovo zdravje.

Jubilejna nagrada – koliko vam pripada?

Visoke temperature zunaj, nizke v pisarni

Ste vedeli, da je treba pravilno uravnavati tudi klimo v pisarnah oziroma drugih objektih, kjer poteka delo? Če imamo v pisarni prenizko temperaturo, lahko tudi to negativno vpliva na naše zdravje. Sploh ko se po končanem delu odpravimo ven, kjer so temperature visoke. Po standardih za toplotno udobje je priporočljiva temperatura delovnih prostorov 22 °C. Je pa res, da se predpisi glede hlajenja prostorov spreminjajo od podjetja do podjetja.

Želite postati sam svoj šef, ter temperaturo delovnega okolja prilagajati le sebi? Odprite s.p. in visoke temperature vas ne bodo več motile. Začnite svojo podjetniško pot na DATA točki. Rezervirajte termin registracije, še pred tem pa se lahko posvetujete z našimi podjetniškimi svetovalci. Kontaktirajte nas po telefonu 01 600 1530 ali elektronski pošti data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search