Skip links
oddajanje nepremičnin v najem

Oddajanje nepremičnin v najem kot podjetniška dejavnost

Oddajanje nepremičnin v najem je precej pogosta oblika dodatnega zaslužka v Sloveniji. Še posebej v poletnih mesecih, ko je ponekod turizem zelo v porastu. Obstaja pa še veliko drugih nepremičnin, torej ne zgolj turističnih, ki se jih lahko daje v najem.

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

Včasih imamo cel kup vprašanj, ki si jih zastavljamo pred pričetkom poslovanja-recimo, katero obliko poslovanja naj izberem. Na tej točki vam lahko pomagajo naši podjetniški svetovalci. Če boste oddajali nepremičnine v najem, bo za vas koristen tudi seminar Sobodajalec ali s.p.  Pokličite nas na 01 600 1530, ali pa nam pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo!

Oddajanje nepremičnin v najem – standardna klasifikacija dejavnosti SKD

Ko pridete na registracijo na DATA točko morate referentu predati šifro dejavnosti, ki jo boste opravljali. To poiščete v dokumentu, ki ga najdete na spletni strani: Standardna klasifikacija dejavnosti SKD.

Oddajanje nepremičnin v najem spada pod šifro 68.200 – Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin. Gre za: dajanje lastnih ali zakupljenih nepremičnin v najem in upravljanje z njimi npr.: eno, nestanovanjskih stavb, tudi razstaviščnih prostorov, tržnih površin, zemljišč, dajanje stanovanj v najem za daljši čas, za mesečno ali letno najemnino.

Ustanovite d.o.o. pri nas na Dati!

podjetniško svetovanje

Registracija s.p. na Dati je hitra in enostavna!

Druge oblike, ki se jih daje v najem in spadajo pod (68.200)

Pod šifro 68.200 se uvršča tudi kar nekaj drugih oblik, ki se jih lahko daje v najem: dajanje hlevov v najem, gradnja stavb za svoj račun z namenom dajanja nepremičnine v najem. Poleg tega sem spadata tudi dajanje lastnega prostora za piknik v najem in oddajanje poligona za paintball. Sem spadajo tudi dajanje skladiščnih hal v najem, najem prostorov za oddajanje sob, oddajanje telovadnice, večnamenskega prostora, zunanjega igrišča v najem za namen rekreacije, dajanje stolpa v najem za namestitev oddajnikov, dajanje v najem dela zemljišča za postavitev reklamnega panoja, dejavnost turistične kmetije s sobami v najem za daljši čas.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Oddajanje nepremičnine v najem – za krajši čas

Če ponujate gostom nastanitev v svojem stanovanju ali počitniški hiši občasno ali za krajši čas (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu), pa referentu na DATA točki predate šifro: 55.203 – Oddajanje zasebnih sob gostom. Sem spada sobodajalstvo (Airbnb, Booking …) ter oddajanje sob in strežba zajtrkov. Dejavnost turistične kmetije s sobami – nudenje kratkotrajne nastanitve, običajno dnevne ali tedenske na kmetiji, se uvršča pod šifro 55.202- Turistične kmetije s sobami. Za krajši čas se po navadi nastanijo tudi planinci ali turisti v hostlih. Če oddajate takšno vrsto nastanitve v najem, je prava dejavnost s šifro 55.204 – Planinski domovi in mladinska prenočišča (hostel). Če oddajate hotel, penzion, gostišča ali motel za krajši čas, izberete šifro 55.100 – Dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov. Če oddajate prostore za šotore, prikolice, avtodome in podobne premične objekte v najem za krajši čas, pa izberete šifro 55.300 – Dejavnost avtokampov, taborov.

Vse o normiranem s.p.

Pred pričetkom poslovanja je pomembno, da ste dobro seznanjeni s predpisi in pogoji, ki so določeni za opravljanje določenih dejavnosti, tukaj pa vam lahko pomagajo tudi naši izkušeni pravni ali davčni svetovalci. Termin za svetovanje si lahko zagotovite s klicem na  01 600 1530 ali sporočilom na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Home
Account
Cart
Search