Skip links
dolgotrajna oskrba

Dolgotrajna oskrba – koliko bo znašal prispevek?

Dolgotrajna oskrba bo po novem financirana tudi iz plač in pokojnin. Socialni prispevek za dolgotrajno oskrbo je namreč del Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk). Kdaj bo stopil v veljavo, kdo ga bo moral plačevati in koliko? Kaj točno je namen prispevka? Dolgotrajna oskrba naj bi s pomočjo novega prispevka starostnikom zagotovila boljše pogoje in oskrbo na domu.

Potrebujete pomoč na področju zakonodaje? Z veseljem vam pomagajo naši pravni svetovalci. Če pa vas zanima ustanovitev podjetja, lahko obiščete našo spletno stran in rezervirate termin registracije.

Izračunajte si plačo s kalkulatorjem!

Zakon o dolgotrajni oskrbi

Zakon o dolgotrajni oskrbi je bil sprejet že leta 2021, socialni prispevek za dolgotrajno oskrbo pa takrat še ni bil predlagan. Letošnja sprememba zakona prinaša nekaj novosti in pravic na področju oskrbe na domu. Znesek plačila za oskrbovalca družinskega člana je zdaj določen kot 1,2-kratnik minimalne plače, poleg tega mu pripada tudi 21 dni dopusta. V času odsotnosti ima možnost nadomeščanja za oskrbo oskrbovanca. Oskrbovalec lahko skrbi tudi za dve osebi hkrati, za kar bo njegovo plačilo višje za 50 %.

Preberite vse o minimalni plači 2023

Cilj novosti je odložiti odhod starostnikov v institucije in jim omogočiti, da čim dlje ostanejo v domačem okolju. Dolgotrajna oskrba na domu bo financirana tudi iz naslova zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, uporabniki pa bodo lahko izkoristili od 20 do 110 ur oskrbe na mesec.

Ustanovite podjetje na Dati!

pravno svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Socialni prispevek za dolgotrajno oskrbo bo uveljavljen leta 2026

Sicer se bo uvedba socialnega prispevka pričela že prej, v celoti pa bo uveljavljen leta 2026. Uvedba se bo pričela postopno, in sicer bodo zavarovanci prispevek začeli plačevati 1. 1. 2025. Socialni prispevek za dolgotrajno oskrbo bodo plačevali tako delodajalci kot delojemalci. Dolgotrajna oskrba bo tako financirana neposredno iz plač.

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Dolgotrajna oskrba – koliko bo znašal prispevek?

Socialni prispevek za dolgotrajno oskrbo bo znašal 1 % bruto plače. Tako bo posameznik, ki prejema 2.000,00 € bruto plače za socialni prispevek odštel 20,00 € na mesec. To velja za zaposlene posameznike, socialni prispevek pa bodo morali plačevati tudi upokojenci in samozaposleni. Njim bodo odšteli drugačne zneske, in sicer: 1 % neto pokojnine za upokojence in 2 % za samostojne podjetnike. Poleg tega bo zakon prinesel še 190 milijonov € iz državnega proračuna.

Se zanimate za odprtje lastnega podjetja? S.p. ali d.o.o. lahko brezplačno registrirate na Dati. Posvetujte se z našimi podjetniškimi svetovalci na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search