Skip links
pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas

Pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas – katere so njene prednosti?

Pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas je nekaj, k čemur stremi marsikateri zaposleni. Kakšne so razlike med pogodbo o zaposlitvi za določen in nedoločen čas? Katere so prednosti pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, kakšne pravice in dolžnosti prinaša, kako je z odpovednimi roki? Če vas čaka pogodba za nedoločen čas in mate kakšne koli dvome, se lahko z vprašanji obrnete na naše pravne svetovalce. Pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in si zagotovite termin individualnega plačljivega svetovanja.

Izračunajte, koliko plače boste prejeli!

Pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas je zakonsko predpisana

V 12. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je opredeljena pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas. Tam je zapisano, da se med delodajalcem in delavcem sklene pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, razen če je z zakonom določeno drugače. V nadaljevanju bomo pogledali, v katerih primerih je dovoljeno skleniti pogodbo o zaposlitvi za določen čas, kako dolgo se lahko take pogodbe podaljšuje ter kakšne so prednosti ali slabosti.

Kako enostavno ustanoviti podjetje?

Kaj vse mora vsebovati pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas?

Kakor v vsaki pogodbi o zaposlitvi, mora biti tudi v pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas določeno, kdaj začne veljati oziroma kateri dan je prvi dan dela. Če datum nastopa dela ni določen, kot začetek dela velja dan podpisa pogodbe. S tem dnem začnejo veljati tudi pravice in obveznosti, ki jih ima zaposleni, prav tako pa takrat nastopi vključitev v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja.

Vse o dnevnicah v 2023!

Podatki, ki jih mora vsebovati pogodba za nedoločen čas, so:

  • Informacije o zaposlenem in delodajalcu
  • Kraj in sedež podjetja
  • Datum nastopa dela
  • Čas, za katerega je pogodba sklenjena – jasno mora biti navedeno, da je sklenjena pogodba za nedoločen čas
  • Čas dela – koliko ur na teden
  • Naziv in opis delovnega mesta in delovnih nalog
  • Podatki o plači
  • Podatki o letnem dopustu
  • Kolektivne pogodbe

Načrtujete odprtje s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

pravno svetovanje

Popoldanski s.p. vam lahko prinese dodatni zaslužek!

Pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas zaposlenim predstavlja varnost

Načeloma se pogodba o zaposlitvi za nedoločen od pogodbe o zaposlitvi za določen čas bistveno ne razlikuje. Vsebina pogodb je enaka, prav tako gre za enake pravice in obveznosti. Pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas tudi ne pomeni, da bo oseba zaposlena v nedogled. Vsako pogodbo je mogoče prekiniti, ob tem pa je seveda treba upoštevati določene odpovedne roke. Obstaja pa ena prednost pogodbe za nedoločen čas. To je možnost pridobivanja kredita, ki ga je lažje dobiti, če imate pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Kdaj je pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas nujna?

Zaposleni ne sme podpisati pogodb za zaposlitev za določen čas, ki bi trajale več kot 2 leti. Tukaj gre lahko za eno pogodbo ali več njih. To pomeni, da delavec ne sme opravljati istega dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi za določen čas več kot 2 leti. Če se delodajalec po preteku tega obdobja ne odloči, da bi osebo zaposlil za nedoločen čas, na istem delovnem mestu za določen čas ne sme zaposliti nove osebe. Če zaposleni po preteku dveh let še vedno opravlja isto delo, mora njegova pogodba postati pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas.

Kaj določa pravilnik o letnem dopustu?

Če ste v dilemi, ali vam pripada pogodba o zaposlitvi  za nedoločen čas, vas zanima, kako jo napisati, na kaj je treba paziti itd. se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Zagotovo vam bodo znali svetovati, tako da se izognete napakam. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Za več pravnih in podjetniških nasvetov si oglejte naš Facebook ali LinkedIn, kjer redno objavljamo zanimive članke!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search