Skip links
poskusna doba

Poskusna doba oz. poskusno delo – kako dolgo lahko traja?

Poskusna doba oz. poskusno delo je v pogodbi o zaposlitvi praviloma določeno z namenom. In sicer je namenjeno tako delodajalcu kot delavcu. Zakaj je poskusna doba sploh določena? Kako dogo lahko traja poskusna doba oz. poskusno delo?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Zakaj se sploh opredeli poskusna doba?

Ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi ne delavec, ne delodajalec ne moreta vedeti, ali bo delavcu delo sploh ustrezalo. Bo delodajalec zadovoljen z znanjem oz. strokovnostjo delavca? V končni fazi – bo delavec zadovoljen z delom oz. delovnim mestom? V praksi je zato zelo pogosta praksa ta, da se v pogodbi o zaposlitvi opredeli tudi poskusna doba oz. poskusno delo. V tem obdobju delodajalec običajno določi tudi mentorja oz. pomoč glede uvajanja v delo.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Kako dolgo lahko traja?

Poskusno delo oz. poskusna doba je natančneje opredeljena v 125. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Seveda pa mora biti urejena s pogodbo o zaposlitvi. V nasprotnem primeru bi šlo za delo na črno. Poskusna doba je časovno omejena. V ZDR-1 je določeno, da lahko traja največ šest mesecev. Delodajalec pa lahko poskusno dobo podaljša le v primeru, če je bil delavec začasno odstoten z dela. V primeru odsotnosti z dela namreč delodajalec ni imel možnosti preizkusiti delavca na delovnem mestu. Mimogrede, v primeru dilem delovnega, gospodarskega ali obligacijskega prava, se lahko z našimi pravnimi svetovalci dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja! Dosegljivi so na 01/600-1530 ali data@data.si.

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

pravno svetovanje

Splošna davčna olajšava 2023 je 5000 evrov! Kaj to pomeni za plače?

Poskusna doba je lahko določena tudi v kolektivnih pogodbah

Poskusna doba oz. poskusno delo pa je lahko podrobneje opredeljeno tudi v kolektivnih pogodbah. Poglejmo, kako poskusno delo oz. poskusno dobo opredeljujejo tri kolektivne pogodbe.

Kolektivna pogodba Poskusna doba oz. poskusno delo
Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije ·         Če je pogodba o zaposlitvi sklenjena za nedoločen čas, je lahko poskusna doba oz. poskusno delo največ šest mesecev;

·         Če je pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen čas, lahko traja poskusno delo največ tretjino časa, za katerega je sklenjena pogodba o zaposlitvi, a ne več kot šest mesecev.

Kolektivna pogodba dejavnosti turizma in gostinstva Slovenije Poskusna doba oz. poskusno delo je odvisno od vrste dela oz. tarifnega razreda:

·         Za dela od 1. do 3. tarifnega razreda lahko trajanje poskusnega dela znaša 1 mesec;

·         Za dela od 4. do 5. tarifnega razreda 2 meseca;

·         Za dela v petem tarifnem razredu 3 mesece;

·         Za dela v šestem tarifnem razredu 4 mesece;

·         Za dela od sedmega tarifnega razreda 6 mesecev.

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti Poskusno delo oz. poskusna doba lahko traja:

·         Do tri mesece za I. do IV. ravni izobrazbe;

·         Do šest mesecev za V. do VIII. ravni izobrazbe.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Odpoved pogodbe in odpovedni rok v poskusni dobi

V ZDR-1 ni določb glede spremljanja in ocenjevanja dela delavca med poskusno dobo. Je pa seveda potrebno glede tega preveriti morebitne določbe kolektivne pogodbe. Delodajalec lahko imenuje osebo ali komisijo, ki spremlja delo delavca in pripravi oceno poskusnega dela. Če delavec neuspešno opravi poskusno delo, lahko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela. Mora pa delodajalec delavca seznaniti z oceno dela in razlogi, zakaj poskusno delo ni bilo uspešno opravljeno. Odpoved pogodbe mora biti podana v pisni obliki. Ko poteka poskusna doba oz. poskusno delo, lahko tudi delavec redno odpoved pogodbo o zaposlitvi brez navajanja konkretnega razloga. Odpovedni rok je v času trajanja poskusne dobe 7 dni.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search