Skip links
oddajanje premoženja v najem

Oddajanje premoženja v najem – oddati je treba napoved!

Oddajanje premoženja v najem prinese tudi obveznost napovedi za odmero dohodnine! Do kdaj je treba napovedati dohodke, ko gre za oddajanje premoženja v najem?

Ustanovitev d.o.o. lahko opravite na DATA točki!

Kdo oddaja vlogo za odmero davka?

Ko gre za oddajanje premoženja v najem, morajo napoved za odmero dohodnine od dohodka vložiti najemodajalci. Gre za zavezance (fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti), ki oddajajo premično ali nepremično premoženje v najem fizičnim osebam (oz. osebam, ki se ne štejejo za plačnike davka, npr. tuje podjetje).

Informativni izračun dohodnine lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Dohodek, ko gre za oddajanje premoženja v najem

V praksi so najpogostejše oblike dohodka iz oddajanja premoženja v najem najemnine. Gre pa v glavnem za vse obveznosti in storitve, za katere se je zavezal ali jih opravil najemnik, razen obratovalnih stroškov, ki jih za najeto premoženje plačuje najemnik. Med oddajanje premoženja v najem pa se kot dohodki štejejo tudi nadomestila, odškodnine, premije in podobni dohodki. Izjema je varščina, običajno prejeta ob prevzemu. Ta se ne šteje med obdavčljiv dohodek. Kadar pa najemodajalec varščino unovči zaradi npr. neplačila najemnine, to ni več varščina temveč dohodek, ki je obdavčljiv in se kot tak tudi prijavi kot oddajanje premoženja v najem.

Preberite še – Regres 2023, koliko ga boste prejeli?

davčno svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Koliko znaša davek za oddajanje premoženja v najem?

Davek za oddajanje premoženja v najem za leto 2022 znaša 15 %. Od 1.1.2023 pa zaradi sprememb dohodninske zakonodaje obdavčitev najemnin znaša 25 %. V preteklih letih, 2020 in 2021, je bil davek še višji, 27,5-odstoten, medtem ko pred letom 2020 prav tako 25-odstoten.

Minimalna plača v 2023 – gre za največji dvig v zadnjih letih!

Do kdaj in kako se odda napoved?

Napoved za davek za oddajanje premoženja v najem je potrebno oddati do 28.2.2023. Do vloge lahko dostopate na spletni strani Fursa. Lahko se jo odda osebno ali po pošti pri finančnem uradu, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register. Možna pa je tudi oddaja preko sistema eDavki. Če posameznik ne vloži davčne napovedi (v roku) se ga lahko kaznuje z globo od 250 do 400 evrov. V kolikor posameznik v davčni napovedi navede neresnične oz. nepravilne ali nepopolne podatke pa se lahko posameznika kaznuje z globo od 400 do 5.000 evrov.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

V kolikor bi potrebovali pomoč ali posvet glede napovedi, vam lahko svetujejo naši davčni svetovalci. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search