Skip links
doplačilo davka

Doplačilo davka iz dohodka od dejavnosti ali dohodnine – rok je 2.6.!

Doplačilo davka za podjetnike nam je bil postrežen z manjšim zamikom, ki se kmalu približuje!

Doplačilo davka mora izvesti tisti zavezanec, ki je med letom plačeval FURS-u manjšo akontacijo, kot je imel realizirane prihodke oziroma dobiček iz dejavnosti. Doplačilo davka je rok 30 dni od izdaje zaključnega poročila za preteklo leto. Mimogrede, v podjetju Data imamo tudi odlične davčne strokovnjake, ki vam lahko pomagajo razrešiti vse vaše davčne dileme. Za termin plačljivega davčnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Želite registrirati s.p.? Pišite na data@data.si!

Letošnji skrajni rok za izdajo zaključnega poročila je bil zamaknjen na 3.maj! Kaj pa doplačilo davka?

Z letos sprejetim Zakonom o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE) , se je izjemoma v letu 2022 podaljšal rok za izdajo zaključnih poročil za leto 2021. Razlog za zamik je bila predvsem epidemija. Posledično se zamakne tudi doplačilo davka. Letos izjemoma podaljšan rok je bil naveden kot 30. april, a je bil ta dan sobota. Kar pomeni, da se je skrajni rok za predložitev letnih poročil prestavil na prvi naslednji delovni dan. Letos je bil to torek, 3. maj 2022.

Informativni izračun dohodnine

računovodsko svetovanje

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Doplačilo davka ali vrnjena preplačana akontacija? Kdaj?

V oddanem zaključnem poročilu se izračuna se izračuna davek, od katerega se odštejejo obroki akontacije davka od dobička – če so bili ti obračunani in plačani za to obdobje. Razliko mora zavezanec plačati v 30-ih dneh po predložitvi obračuna. V kolikor je razlika med plačanimi akontacijami in davkom na dobiček večja, pa se v istem roku lahko pričakuje FURS-ovo vračilo preplačane akontacije.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Letos v primeru večjega dobička – tudi doplačilo za dve prenizko plačani akontaciji!

Ker se letos zaključno poročila lahko oddaje kasneje – celo 2 meseca kasneje, je ob poleg doplačilo davka iz dohodka od dejavnosti oz. dohodnine potrebno vključiti še doplačilo za dodatna 2 meseca premajhni akontaciji. Torej za mesec april in maj. Mimogrede, preberite tudi o prvih izplačilih dohodnine!

Preberite tudi – Kako do izpisa o delovni dobi?

Kadar ne gre za doplačilo davka ampak za vrnitev preplačane akontacije v tem roku se lahko zatakne! Zakaj?

S pričakovanim preplačilom akontacije lahko FURS tudi pobota morebiten davčni dolg. Do zamika vračila lahko pride tudi v primeru da je FURS posegel po instrumentu davčnega pregleda! Temu se v dobri meri lahko tudi izognete, tako da koristite strokovno pripravo zaključnih poročil s strani naših računovodskih strokovnjakov! Za dodatne informacije smo na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search