Skip links
delovno razmerje

Delovno razmerje z dvema delodajalcema

Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, ki se sklene s pogodbo o zaposlitvi.

Informativni izračun plače

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) delovno razmerje opredeljuje kot razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Kako in ali lahko delavec sklene delovno razmerje z dvema delodajalcema?

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Elementi delovnega razmerja

[oblacek id=6 txt=”Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte?” link=’Pošljite povpraševanje!‘]Elementi delovnega razmerja so:

  • dlje časa trajajoče delo za dogovorjeno plačilo,
  • prostovoljna vključitev delavca v organiziran delovni proces pri delodajalcu,
  • razmerje podrejenosti oziroma nadrejenosti med delavcem in delodajalcem,
  • delo je vezano na določeno osebo, ki mora delo opraviti osebno,
  • delavec je vključen v točno določen delovni proces, običajno v prostorih delodajalca in v delovnem času, ki velja za ostale zaposlene pri delodajalcu (običajno 8 ur dnevno),
  • delavec uporablja delovna sredstva in opremo delodajalca, ipd.

Kadar so podani elementi delovnega razmerja, je potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi in opravljanje dela na drug način ni dovoljeno. V takšnih primerih torej ni dovoljeno opravljati dela na podlagi civilnopravne pogodbe (podjemna, avtorska) ali na podlagi pogodbe s samostojnim podjetnikom kot izvajalcem dela.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Delovno razmerje z dvema delodajalcema

Delavec lahko sklene delovno razmerje z dvema ali več delodajalci. Z vsakim delodajalcem bo v tem primeru sklenil pogodbo za krajši delovni čas, tako da skupni delovni čas delavca ne bo presegal 40 ur tedensko.

Delavec v tem primeru z vsakim delodajalcem sklene ustrezno pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas. Vsak izmed delodajalcev pa je delavca dolžan prijaviti u obvezna socialna zavarovanja.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Posebnost pogodbe o zaposlitvi

Kadar delavec sklene delovno razmerje z več delodajalci, z vsakim izmed njih sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas. S pogodbami se mora delavec z delodajalci posebej sporazumeti o delovnem času ter o načinu izrabe dopusta in o drugih odsotnostih z dela. Tako delovni čas kot tudi odsotnosti z dela bo namreč potrebno prilagoditi tako, da bo delavec lahko nemoteno opravljal delo pri dveh ali več delodajalcih.

Delodajalci, pri katerih je delavec zaposlen s krajšim delovnim časom, so dolžni delavcu zagotoviti sočasno izrabo letnega dopusta in drugih odsotnosti z dela, razen če bi jim to povzročilo škodo.

Izračun: KRIZNI DODATEK

Dopolnilno delo

 Kaj pa delavci, ki so že zaposleni za polni delovni čas? Ali lahko sklenejo delovno razmerje še z enim delodajalcem? Izjemoma je to mogoče. V tem primeru govorimo o dopolnilnem delu. To je mogoče za največ osem ur na teden, če gre za opravljanje deficitarnih poklicev ali za opravljanje vzgojno-izobraževalnih, kulturno umetniških in raziskovalnih del.

Pred sklenitvijo pogodbe za opravljanje dopolnilnega dela, je delavec dolžan pridobiti soglasje delodajalca, pri katerem je zaposlen s polnim delovnim časom. Če ta delodajalec soglasje kasneje umakne, pogodba o zaposlitvi za dopolnilno delo preneha veljati.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.
[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search