Skip links
bolniška odsotnost

Bolniška odsotnost v breme delodajalca skrajšana na 20 dni!

Bolniška odsotnost v breme delodajalca se bo s 30 dni skrajšala na 20

Bolniška odsotnost oz. obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca se bo skrajšalo. S 30 dni na 20 dni. Do spremembe bo prišlo, ker je državni zbor potrdil noveli zakonov o delovnih razmerjih ter o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. V kolikor imate dileme glede delovnega prava tudi vi, lahko pokličete naše pravne svetovalce. Na voljo so vam tudi glede vprašanj gospodarskega in obligacijskega prava. Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj in kdaj se spreminja?

V skladu z novelama bo obdobje nadomestila, katerega razlog je bolniška odsotnost, ki se izplačuje v breme delodajalca, skrajšano. S sedanjih 30 delovnih dni se bo skrajšalo na 20 delovnih dni za posamezno odsotnost z dela, a na največ 80 dni v koledarskem letu. Spremembe se bodo začele uporabljati s 1. marcem 2022.

Ustanovite podjetje na Dati!

pravno svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Veljalo bo tudi za samostojne podjetnike!

Zgoraj zapisano bo veljalo tudi za samostojne podjetnike, ki sami nosijo breme stroškov, ko nastopi bolniška odsotnost. Podporniki zakona so opozarjali, da so delodajalci, samostojni podjetniki, obrtniki, kmetje ter samozaposleni že več let pozivali k spremembi zakonodaje. Pričakujejo, da se bo zmanjšalo prekarno delo, finančno razbremenilo gospodarstvo ter izboljšal položaj samozaposlenih.

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Več izdatkov za ZZZS

Razbremenitev delodajalcev glede nadomestila, katerega razlog je bolniška odsotnost, pa na drugi strani pomeni več izdatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Pri tem je treba še poudariti, da se pravica delavca do nadomestila plače za bolniško odsotnost ne spreminja. Razlika bo le v tem, da bo od 1. marca 2022 prvih 20 delovnih dni šlo v breme v delodajalca. Do takrat pa bo še vedno veljalo, da gre prvih 30 delovnih dni nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca. Mimogrede, preverite tudi, kako je z nadomestilom, če je bolniška odsotnost zaradi covida-19.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search