Skip links
zloraba bolniškega staleža

Zloraba bolniškega staleža – kako lahko postopa delodajalec?

Zloraba bolniškega staleža lahko za delavce pomeni tudi izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Kako se lahko preveri zloraba bolniškega staleža?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Lahko je razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi

Zloraba bolniškega staleža lahko privede tudi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Delodajalec mora sicer zlorabo oz. kršitev dokazati z zakonito pridobljenimi dokazi. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je zloraba bolniškega staleža oz. kršitev v naslednjih primerih:

  • če delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ne spoštuje navodil pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije;
  • če v času bolniške odsotnosti opravlja pridobitno delo ali;
  • če brez odobritve pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja.

Mimogrede, bi potrebovali pravni nasvet? Naši pravni svetovalci vam lahko svetujejo v okviru plačljivega strokovnega svetovanja! Za termin se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Opravite lahko tudi informativni izračun dohodnine!

pravno svetovanje

Registracijo s.p. ali d.o.o. lahko opravite na naši DATA točki!

Zloraba bolniškega staleža – kako se lahko izvaja nadzor?

Nadzor delodajalca nad odsotnostjo z dela delavca je praviloma opredeljen v njegovih internih aktih. Takšen je lahko Pravilnik o delovnih razmerjih. Ta delodajalcu omogoča, da ukrepa ob pogostejših (neupravičenih) izostankih z dela. Če delodajalec sumi, da je zloraba bolniškega staleža s strani delavca, lahko opravi kontrolo bolniške odsotnosti do 20 delovnih dni. Zaradi občutljivosti zbiranja osebnih podatkov lahko nadzor oz. kontrolo opravljajo le delodajalec, ZZZS ali detektivi oz. detektivske družbe, ki so za opravljanje dejavnosti registrirane v skladu z zahtevami Zakona o detektivski dejavnosti. V tem zakonu je določeno, da na delovno področje detektiva spada tudi pridobivanje informacij o zlorabah pravic do zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe. Fotografije detektiva so lahko “močan dokaz”, da je bila s strani delavca “izvedena” zloraba bolniškega staleža. Če pride do delovnopravnega spora, sodišče fotografije in zaznave detektiva lahko upošteva kot zadosten dokaz.  Ko je delavec bolniško odsoten več kot 20 dni, gre nadomestilo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Takrat lahko kontrolo nad zlorabami bolniškega staleža izvaja laični nadzornik ZZZS.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Zloraba bolniškega staleža – ali je lahko objava na socialnih omrežjih dokaz?

V času, ko so socialni mediji del našega vsakdana, se pojavlja vprašanje, ali se lahko zloraba bolniškega staleža dokazuje tudi z objavami na socialnih omrežjih (na primer Facebook, Instagram ipd.). Po mnenju informacijske pooblaščenke RS pridobitev osebnih podatkov iz javno dostopnih virov ni kršitev določb Zakona o varstvu osebnih podatkov. To na primer pomeni pridobitev fotografije in osebnih podatkov z odprtega (javnega) Facebook profila delavca. A kljub temu, da so določeni osebni podatki javno dostopni, to ne pomeni, da se lahko ti podatki uporabljajo za kakršen koli namen, npr. za vzpostavitev nove zbirke osebnih podatkov.

V primeru pravnih dilem se lahko obrnete na naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search