Skip links
zaposlitveni razgovor

Zaposlitveni razgovor – kakšne vrste poznamo, kako se pripraviti?

Zaposlitveni razgovor

Zaposlitveni razgovor si večina predstavlja kot najbolj klasično obliko pogovora. Običajno ob prisotnosti kadrovika in mogoče še ob prisotnosti nekaterih oseb, ki imajo ključno vlogo pri razpisanem delovnem mestu. A obstaja več različnih vrst, ko gre za zaposlitveni razgovor. V članku bomo predstavili nekatere izmed njih.

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATA točki!

Najbolj klasični zaposlitveni razgovor je ena na ena

Najpogostejši zaposlitveni razgovor je t.i. ena na ena razgovor. Ko gre za take vrste zaposlitveni razgovor se kandidat pogovarja s katerim koli predstavnikom podjetja. Največkrat gre za kadrovika, lahko pa tudi za vodjo oddelka ali člana na vodstvenem položaju. Običajno želi izpraševalec pridobiti čim več informacij o vaših znanjih in preteklih izkušnjah. Na tak način želi ugotoviti, ali se ujemajo z zahtevami za razpisano delovno mesto.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

Skupinski zaposlitveni razgovor je tudi čedalje bolj pogost!

Med pogostejšimi oblikami, ko gre za zaposlitveni razgovor je tudi skupinski zaposlitveni razgovor. Na razgovoru je tako udeleženih več kandidatov hkrati. Običajno se pri takšnem razgovoru opazuje in analizira delovanje kandidata v skupini ljudi. Preverja se, kako kandidat deluje med vsemi ostalimi. Se skriva v ozadju ali aktivno komunicira z ostalimi? Zaposlitveni razgovor v takšni obliki predvsem spremlja vedenje, reakcije in telesne govorice posameznika. Takšna oblika razgovora je primerna, ko se iščejo specifične lastnosti kandidata ali izrazito timsko delo.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kakšen pa je panelni zaposlitveni razgovor?

Kaj pa je panelni zaposlitveni razgovor? Panel pravilom sestavlja skupina različnih predstavnikov podjetja. To so kadroviki, vodje oddelkov in skupin, uprav in tudi drugi zaposleni. Vsak član postavlja svoja vprašanja, ki so vsebinsko vezana na njegovo področje dela. Običajno se podjetje odloči za panelni zaposlitveni razgovor, ko želi prihraniti čas. Hkrati pa želi pridobiti skupinske odzive vseh prisotnih glede kandidata na intervjuju. S takšnim razgovorom se preverja tudi odziv na stres. Zato mora biti kandidat miren in samozavesten.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Telefonski zaposlitveni razgovor lahko služi kot predizbor

Tudi telefonski zaposlitveni razgovori so ena izmed možnosti. Delodajalci običajno telefonske razgovore uporabljajo kot metodo za identifikacijo in rekrutiranje kandidatov za zaposlitev. Lahko se pa telefonski zaposlitveni razgovor uporabi za neke vrste predizbor in zožanje števila kandidatov, ki jih nato povabijo na osebni zaposlitveni razgovor. Na telefonskem razgovoru se lahko ocenjujejo tudi komunikacijske veščine. Te so v ospredju pri delovnih mestih, kjer je pomembna komunikacija preko telefona. Mimogrede, preberite tudi kako naj poteka priprava na razgovor.

Preberite tudi – Koliko znašajo prispevki za s.p. v letu 2022?

Zaposlitveni razgovor ob večerji ali kavi – tudi to je možno!

V Sloveniji je sicer zaposlitveni razgovor (ob večerji ali kavi) prej izjema kot pravilo, a vendarle obstaja tudi ta možnost. Na ta način delodajalec ustvari sproščeno okolje in preveri komunikacijske in interpersonalne veščine. Kandidati sicer takšnega razgovora ne smejo jemati nič manj resno kot ostale. Mimogrede, veliko delodajalcev pozablja na zakonsko določilo (v ZDR-1), da je potrebno neizbranega kandidata v osmih dneh po zaključenem postopku izbire pisno obvestiti.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search