Skip links
vrsta podjetja

Vrsta podjetja – katere oblike lahko odprete pri nas?

Vrsta podjetja – katera je najbolj primerna za vaše poslovanje?

Vrsta podjetja, ki ga lahko odprete na DATA točki zajema oblike, ki jih osebe najpogosteje registrirajo v Sloveniji. To so: s.p., dopolnilna dejavnost (popoldanski s.p.) in družba z omejeno odgovornostjo (enoosebni d.o.o. ali večosebni d.o.o.). Pred registracijo podjetja, se je dobro informirati o tem, katera vrsta podjetja je najbolj primerna za osebo, ki začenja oziroma vstopa na podjetniško pot. Podjetje DATA tedensko izvaja brezplačne seminarje, kjer bodoči podjetniki pridobite informacije o posamezni vrsti podjetja, ki se lahko ustanovijo na DATA točki in individualna svetovanja pri podjetniških svetovalcih, ki svetujejo bodočemu podjetniku, katera vrsta podjetja je primerna za uresničitev podjetniške ideje. Bi tudi vi potrebovali posvet ali bi radi rezervirali termin za odprtje podjetje? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Vrsta podjetja – samostojni podjetnik

Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost. Značilnost te vrste podjetja je, da za ustanovitev ne potrebuje osnovnega kapitala. Prav tako je vedno en nosilec dejavnosti, ki je za svoje poslovanje absolutno odgovoren tudi s svojim osebnim premoženjem. S.p. lahko opravlja več dejavnosti in to so lahko tudi različne dejavnosti, imenuje lahko zastopnika – prokurista v svojem s.p. in lahko registrira podružnico s.p., če dejavnost opravlja na drugi lokaciji in ne na naslovu – sedežu podjetja. Dobiček pri poslovanju lahko ugotavlja po dejanskih stroških ali po normiranih odhodkih („normirani s.p.“). Pri postopku registracije s.p., se uredi tudi prijava podjetnika v obvezna socialna zavarovanja. Prvi možni datum za ustanovitev s.p. je naslednji dan od dneva, ko oseba opravlja postopek registracije na DATA točki ali katerikoli datum mesec dni vnaprej. Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, podjetnik ureja odprtje TRR računa na banki in lahko začne s poslovanjem.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Vrsta podjetja – popoldanski s.p.

Popoldanski s.p. (tudi “popoldanc“) se od rednega s.p. razlikuje le v višini socialnih prispevkov, ki jih mora plačevati mesečno. Govorimo o pavšalnih prispevkih za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Koliko bodo prispevki za popoldanski s.p. v letu 2023 znašali letos, smo pisali tukaj. Vse ostale značilnosti popoldanskega s.p. so enake kot pri zgoraj opisanem rednem s.p.-ju. Potrebno pa je vedeti, da popoldanski s.p. lahko odpre le oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas. To je 40 ur/tedensko.

Preverite roke za dohodnino 2022!

Vrsta podjetja – družba z omejeno odgovornostjo

D.o.o. je pravna oseba. Ustanovi jo lahko posameznik ali pravna oseba (enoosebna družba), skupina oseb ali več pravnih oseb (večosebna družba). Za ustanovitev d.o.o. je potreben kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Za postopek registracije d.o.o. na DATA točki mora družbenik nameniti kapital v evrih. Družbenik ali več njih odgovarjajo za poslovanje družbe s premoženjem družbe. Na postopku registracije morajo biti osebno prisotni vsi družbeniki in bodoči zastopniki družbe z veljavnim osebnim dokumentom. Vsa potrebna dokumentacija za registracijo d.o.o., se pripravi na postopku na DATA točki. Po pripravi dokumentacije, družbeniki na banki odprejo začasni račun na katerega položijo ali nakažejo ustanovni kapital. Od banke dobijo potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga dostavijo referentu DATA točke. Popolno dokumentacijo nato referent elektronsko odda na registrsko sodišče. Družba je registrirana (vpisana v register podjetij) v tednu dni. Po prejemu sklepa s sodišča, družbenik začasni račun na banki pretvori v poslovni račun. Družba lahko začne s poslovanjem.

Če razmišljate o registraciji podjetja in se sprašujete, katera vrsta podjetja je najprimernejša za uresničitev vaše podjetniške ideje, ne oklevajte. Pišite svetovalcem podjetja DATA na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530. Znali vam bomo pomagati.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search