Skip links
ponovno odprtje s.p.

Vnovično odprtje s.p. – kakšni so pogoji pri ponovnem odprtju?

Vnovično odprtje s.p.

Vnovično odprtje s.p. je mogoče, če podjetnik ni davčni dolžnik. V kolikor se odločite za vnovično odprtje s.p., si rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca ali pa nas pokličite na 01/600-1530!

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si!

Vnovično odprtje s.p. potem, ko je podjetnik prvi s.p. zaprl

Pogoj za to, da se podjetnik ponovno registrira kot samostojni podjetnik je, da ima iz prvega poslovanja poravnane vse obveznosti do Finančne uprave RS (FURS). Pri postopku ponovne registracije se prek aplikacije preverja morebitni dolg podjetnika na FURS. Če torej obstajajo omejitve, ko gre za vnovično odprtje s.p., portal e-vem blokira postopek ustanovitve s.p., dokler omejitve niso odpravljene.

Informativni izračun plače

Vnovično odprtje s.p. in odprava omejitev za registracijo s.p.

Zgodi se, da je podjetnik na registraciji presenečen, ko referent DATA točke začne postopek registracije s.p. in ugotovi, da obstajajo omejitve, ki preprečujejo vnovično odprtje s.p. Referent DATA točke mu natisne obvestilo FURS-a, kjer je napisano zakaj omejitve obstajajo in kaj pravzaprav te omejitve so. Podjetnik lahko s postopkom registracije s.p. nadaljuje potem, ko poravna obveznosti do Finančne uprave RS in na postopek prinese obvestilo FURS-a, da je obveznosti poravnal in s tem ne obstajajo več ovire za vnovično odprtje s.p.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Vnovično odprtje s.p. pomeni, da podjetnik lahko registrira identični s.p. kot prvič

Referenti DATA točke opažamo, da se za vnovično odprtje s.p. odločajo podjetniki, ki so zaradi koronavirusa podjetje zaprli, saj so registrirali dejavnosti, ki jih v času epidemije niso mogli opravljati zaradi ukrepov, ki so veljali v času korona krize. Tak primer so turistične dejavnosti in tudi dejavnosti organizacije dogodkov, športnih prireditev in podobno. Ob ponovnem odprtju s.p., se zato odločajo za registracijo istih dejavnosti kot so jih registrirali prvič.

»Popoldanca« oz. popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Vnovično odprtje s.p. in postopek registracije

Ko gre za vnovičnoo odprtje s.p. je postopek registracije takega s.p. enak. Na postopek mora oseba prinesti osebni dokument, svojo davčno številko in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov s.p., če podjetnik sam ni lastnik ali vsaj solastnik objekta(stanovanja), kjer bo poslovni naslov podjetja. Na DATA točki se pripravijo potrebni dokumenti za vpis podjetnika v register AJPES, prijava davčnih podatkov na FURS in prijava podjetnika  v zavarovanje na ZZZS. Sklep o vpisu v poslovni register bo podjetnik prejel na naslov, ki ga je navedel na registraciji, naslednji dan od datuma, ki ga je predlagal za datum vpisa podjetja v poslovni register. S tem sklepom, ki ga dobi po pošti, nato na banki odpira TRR račun.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Kaj je drugače, če gre za vnovično odprtje s.p.?

Podjetnik, ki drugič registrira s.p. ne more uveljavljati ugodnosti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), glede znižanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj socialnih prispevkov. To ugodnost (50 odstotkov nižji prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prvo leto poslovanja, drugo leto pa 30 odstotkov nižji) lahko uveljavlja samo ob prvem vpisu v poslovni in davčni register. Torej bo plačeval polne prispevke za socialno zavarovanje na svojem ponovno odprtem s.p.

Podjetniki! Pri načrtovanju vaše podjetniške poti vam lahko pomagajo svetovalci podjetja DATA. Imajo dolgoletne praktične izkušnje pri delu in svetovanju podjetnikom. Pišite jim za ponudbo za individualno obravnavo na data@data.si ali se jim javite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search