Skip links
v imenu podjetja

V imenu podjetja imate lahko tudi tuje črke!?

V imenu podjetja – kaj lahko in kaj ne?

V imenu podjetja imam lahko vse, kar si zaželim. Je temu res tako? Obstajajo kakšne omejitve? Kaj je lahko v imenu podjetja in kaj ne? So kakšna pravila, ki določajo, kaj je lahko v imenu podjetja? Bi potrebovali podjetniško svetovanje pred registracijo podjetja? Pokličite na 01/600-1530 in se dogovorite za termin svetovanja. V kolikor pa že imate vse informacije glede ustanovitve podjetja, pa rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca ali na data@data.si.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kje so navedena pravila o tem, kaj je lahko v imenu podjetja?

Pravila, ki jih mora upoštevati podjetnik v imenu podjetja, so navedena v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1). Pravil je veliko in marsikateri podjetnik, ki opravlja postopek registracije podjetja na DATA točki odkritosrčno prizna, da je imel pri pripravi na odprtje podjetja, največ težav prav pri izbiri ustreznega imena podjetja.

Informativni izračun plače

Kaj je dobro upoštevati pri izbiri imena podjetja?

Ime podjetja naj bo unikatno, naj sporoča s čim se podjetje ukvarja in naj ima nek pomen. Pri izbiri imena podjetja naj ima podjetnik v mislih ciljne kupce, trge na katerih se bo predstavljal in način, kako se bo z imenom podjetja promoviral. Naj ima v mislih, da se bo z dobrim imenom pri iskalnikih prek spletnih portalov lahko zagotovil več obiska na svoji spletni strani.

Preberite tudi – Regres za leto 2022 višji kot lani!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Bruto plača je znana, kako dobimo neto plačo?

V imenu podjetja pri s.p. je lahko le osebno ime

Najmanj kar mora uporabiti samostojni podjetnik v imenu podjetja, je njegovo ime in priimek ter oznaka za podjetje s.p. – (Špela Novak s.p.). V dolgem (popolnem) imenu podjetja mora s.p. navesti tudi opis temeljne dejavnosti s katero se bo ukvarjal (Frizerske storitve, Špela Novak s.p.). Lahko pa s.p. uporabi v dolgem imenu podjetja in v skrajšani obliki imena podjetja tudi domišljijsko ime (FRIZURA, frizerske storitve, Špela Novak s.p., skrajšano ime – FRIZURA, Špela Novak s.p.).

Plačilne liste morate prejeti do konca dne nakazila plače!

Pravila glede uporabe tujih črk v domišljijskem imenu podjetja

Od leta 2015, ko se je spremenil Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), velja za tvorbo domišljijskega (imaginarnega) imena podjetja pravilo, da lahko vsebuje tuje črke, ki jih ni v slovenski abecedi: Y, X, W in Q. Vsebuje lahko tudi druge črke (npr. ć, đ…), vendar samo, če besede, ki vsebujejo te črke:

  • ustrezajo firmam, imenom ali priimkom družbenikov, ki so sestavni del firme, ali
  • ustrezajo registriranim znamkam.

Torej bi Špela Novak, lahko v imenu podjetja uporabila domišljijsko ime HAIRSTYLE, Špela Novak s.p. (če se odloči za angleško verzijo imena podjetja ali pa izbere italijansko ime za frizuro (pričesko) ACCONCIATURA ali katerokoli drugo tujko – odvisno tudi od tega, na katerem trgu bo iskala svoje stranke). Seveda pa le, če v registru podjetij ne bi obstajalo podjetje z istim domišljijskim imenom.

Preberite tudi – Od česa je odvisna višina bolniškega nadomestila?

Domišljijsko ime v primeru d.o.o. je obvezno v imenu podjetja

Če samostojni podjetnik lahko izbira ali bo imel v imenu podjetja domišljijsko ime, pa te izbire družbenik, ki ustanavlja d.o.o. nima. Obvezna sestavina v dolgem imenu d.o.o. je poleg imena podjetja še opis dejavnosti – FRIZURA, frizerske storitve, d.o.o. Skrajšana oblika imena podjetja je nato FRIZURA d.o.o. Tudi v primeru d.o.o., lahko družbenik za domišljijsko ime podjetja uporabi tuje besede oziroma črke. Če želi družbenik prevod firme v tuj jezik pa se lahko uporablja samo skupaj s firmo v slovenskem jeziku (FRIZURA d.o.o., firma v angleškem jeziku, HAIRSTYLE d.o.o.). Družbenikom, svetovalci podjetja DATA, vedno priporočamo, da pred registracijo d.o.o. opravijo postopek nameravane firme. Torej pred pripravo dokumentov za ustanovitev podjetja, na registrskem sodišču preverijo ali bo predlagano imaginarno ime ustrezno.

Kdaj bo regres za upokojence 2022? Koliko?

Katere so še druge omejitve za ime podjetja?

ZGD-1 določa še druge omejitve, ki jih morajo podjetniki upoštevati v imenu podjetja:

  • Ime podjetja ne sme vsebovati imen ali znakov tujih držav in mednarodnih organizacij.
  • Za uporabo besede Slovenija, njenih izpeljank in kratic, s slovensko zastavo in z grbom ter uporabo tistih besed, ki označujejo državo ali samoupravno lokalno skupnost (državni, republiški, občinski), je za dovoljenje potrebno prositi Vlado RS ali pristojni organ samoupravne lokalne skupnosti.
  • Za uporabo imena, priimka ali psevdonima zgodovinske ali druge znamenite osebe, je za dovoljenje potrebno prositi osebo samo. V primeru, da je pokojna, pa njene sorodnike in ministra za javno upravo.
  • Prepovedana je uporaba besed ali znakov, ki nasprotujejo zakonu ali morali.
  • Prepovedana je uporaba besed, ki vsebujejo znamke ali neregistrirane znake, ki uživajo varstvo po predpisih, ki urejajo znamke.

Podjetniki, če vam lahko olajšamo pripravo na vašo podjetniško pot, nikar ne oklevajte. Svetovalci podjetja DATA vam bodo pomagali z informacijami in praktičnimi nasveti. Za ponudbo jim pišite na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search