Skip links
ustanovitev sp ali doo

Ustanovitev sp ali doo – katero obliko izbrati?

Ustanovitev sp ali doo je pogosta dilema bodočih podjetnikov. Kaj se bolj splača? Kakšne so razlike med tema dvema najpogostejšima pravnoorganizacijskima oblikama poslovanja v Sloveniji?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Katera oblika poslovanja je ustreznejša za vas?

Ko se posameznik odloči za opravljanje podjetniške dejavnosti, je potrebno izbrati pravnoorganizacijsko obliko. V Sloveniji sta daleč najpogostejši obliki sp (samostojni podjetnik) in doo (družba z omejeno odgovornostjo). Velikokrat naše podjetniške svetovalce sprašujete, katera oblika je najbolj primerna za vas. Tukaj je težko podati enoznačen odgovor. V zakup je namreč potrebno vzeti kar nekaj dejavnikov. Med obema oblikama je tudi kar precej razlik. Prva je že pravno formalna. Sp je namreč fizična oseba, ki opravlja dejavnost. Pri doo pa gre za pravno osebo, ki prav tako opravlja dejavnost(i).

Je ustanovitev sp ali doo tudi v vašem načrtu? Ustanovitev podjetja lahko opravite na naši DATA točki! Postopek odprtja podjetja je brezplačen! Pokličite na 01/600-1530 ali pa rezervirajte termin za registracijo podjetja preko spletnega obrazca!

Informativni izračun dohodnine

Ustanovitev sp ali doo – kako je z ustanovitvenim kapitalom?

Ko se posamezniki odločajo za ustanovitev sp ali doo, jih zanima, kako je z ustanovitvenim kapitalom. Sp ustanovitvenega kapitala ne potrebuje. Kljub vsemu pa je smiselno, da ima za začetek poslovanja nekaj prihrankov. Na drugi strani je za ustanovitev doo zahtevan ustanovitveni kapital. Ta znaša minimalno 7500 evrov. Če želite ustanovitev doo opraviti na naši DATA točki, mora biti kapital v denarju. V kolikor pa želite za ustanovitveni kapital nameniti osnovna sredstva, pa se postopek ustanovitve doo opravi pri notarju. To pa prinese tudi dodatne stroške.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako je z odgovornostjo?

Pomemben dejavnik, ko se bodoči podjetniki odločajo za ustanovitev sp ali doo, je tudi odgovornost. Sp je namreč absolutno odgovoren. To pomeni, da odgovarja z vsem svojim osebnim premoženjem in ne le premoženjem, ki ga ustvari pri poslovanju. Na drugi strani pa odgovornost družbenikov doo omejena. Gre namreč za kapitalsko družbo, kar pomeni, da se pri doo načeloma odgovarja le z vloženim kapitalom oz. kapitalom podjetja.

Koliko znašajo prispevki za sp v 2023?

Kaj pa obdavčitev?

Tudi obdavčitev jasno vpliva na odločitev, ali bo šlo za ustanovitev sp ali doo. Možnosti je več. Sp »ima na voljo« obdavčitev z upoštevanjem normiranih odhodkov ali z uveljavljanem dejanskih stroškov. V prvem primeru gre za t.i. normirance. Pri normiranih sp-jih je sicer v letu 2023 prišlo do nekaterih sprememb. Kakšne so razlike in kaj sem vam bolj splača vam lahko v okviru plačljivega strokovnega svetovanja svetujejo naši davčni in računovodski svetovalci. Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si. Obdavčitev doo je praviloma sicer izračunana iz dobička podjetja, po 19-odstotni stopnji. Ob izpolnjevanju določenih pogojev pa lahko gre tudi za obdavčitev podjetja po normiranih odhodkih. V takšnem primeru gre za t.i. normirani doo.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Opravite ustanovitev sp ali doo pri nas!

Predstavili smo nekaj najbolj ključnih razlik, ki jih je potrebno poznati, če se odločate za ustanovitev sp ali doo. V kolikor imate še druge dileme, se lahko z vprašanji obrnete na naše podjetniške svetovalce! Dosegljivi so na 01/600-1530 in data@data.si. Ta dva kontakta pa lahko uporabite tudi, če želite termin za registracijo podjetja! V kolikor boste ustanovitev podjetja opravljali pri nas, vam lahko zagotovimo tudi računovodjo v našem računovodskem servisu DATA! Naš računovodski servis ima več kot 30 let izkušenj!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search