Skip links
urna postavka za študentsko delo

Urna postavka za študentsko delo se je tudi zvišala!

Urna postavka za študentsko delo oz. znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov se je prav tako povišala. Koliko znaša po novem?

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Nov znesek objavljen v Uradnem listu

Dvajsetega januarja 2023 je bil v Uradnem listu (št. 7/2023) objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov. Najnižja urna postavka za študentsko delo se je iz 6,17 evra povišala na 6,92 evra bruto. To v neto znesku pomeni 5,85 evra – gre za znesek, ki ga dijak oz. študent prejme na bančni račun. Razlika med bruto in neto pomeni, da se pri nakazilu odvede prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 % ter se šteje v pokojninsko dobo.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kako se določi najnižja urna postavka za študentsko delo?

Na podlagi 130. c člena Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) zakonsko določena bruto urna postavka za študentsko delo (oz. začasno in občasno delo dijakov in študentov) ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro delo povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas. Pri tem se upošteva, da povprečna mesečna delovna obveznost za polni delovni čas znaša 174 ur.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Minimalna plača se je zvišala

Kot že omenjeno, se je nedavno zvišal tudi znesek minimalne plače. In to na podlagi 6. člena Zakona o minimalni plači (ZMinP). Minimalna plača 2023 po novem znaša 1203,36 evra bruto. Ta znesek pa velja za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2023. Ob spremembi minimalne plače pa se določi tudi najnižja urna postavka za študentsko delo.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Najnižja urna postavka je že v veljavi

Minister za delo je podlagi omenjenega določil novo minimalna bruto urno postavko za začasno in občasno delo dijakov in študentov. Najnižja urna postavka za študentsko delo znaša 6,92 evra bruto. Ta je začela veljati naslednji dan po objavi Odredbe o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del v Uradnem listu Republike Slovenije. To pomeni, da je že v veljavi.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search