Skip links
struktura d.o.o.

Struktura d.o.o. – kako boste organizirali podjetje?

Struktura d.o.o. je nekoliko kompleksnejša od strukture s.p. Družba z omejeno odgovornostjo ima lahko namreč več kot enega ustanovitelja. Kaj pa še morate vedeti o strukturi d.o.o.? Vse v nadaljevanju članka!

Vas zanima ustanovitev podjetja? Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam za rezervacijo termina pišite na data@data.si.

Ustanovite d.o.o.!

Struktura d.o.o. je pomembna že pred ustanovitvijo

Če ustanavljate večosebno družbo, bo struktura d.o.o. drugačna, kot če boste edini družbenik. Več kot ima podjetje družbenikov, kompleksnejša je njegova struktura. Zato je treba pred ustanovitvijo poskrbeti, da se družbeniki strinjajo glede nekaterih zadev in podpišejo akt o ustanovitvi. Določiti morajo tudi višino ustanovnega kapitala in obseg njihovih lastniških deležev v družbi.

Izračunajte si vašo plačo!

podjetniško svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Uprava družbe z omejeno odgovornostjo

Struktura d.o.o. vključuje tudi upravo, ki je lahko sestavljena iz enega ali več direktorjev, ki jih imenujejo družbeniki. Vsaka družba z omejeno odgovornostjo ima upravo. To so ljudje, odgovorni za sprejemanje odločitev in vodenje podjetja. Njihove vsakodnevne naloge so izvajanje poslovnih dejavnosti, upravljanje podjetja ter odločanje in izpolnjevanje zakonskih obveznosti. Poleg direktorjev lahko ustanovitelji imenujejo tudi enega ali več prokuristov.

Za več informacij se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce. Rezervirajte termin tukaj, nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Struktura d.o.o. z enim ustanoviteljem

Ni treba, da je struktura d.o.o. kompleksna in da je uprava podjetja sestavljena iz večjega števila ljudi. Lahko ima le enega ustanovitelja oziroma družbenika, ki je hkrati direktor. Taka podjetja so navadno zelo majhna. Pri srednje velikih podjetjih je potrebno nekaj več organizacije. Poslovne funkcije se razdelijo na:

  • kadrovske;
  • nabavne;
  • proizvodne;
  • finančne;
  • prodajne.

Taka struktura d.o.o. se imenuje poslovno-funkcijska organizacijska struktura, saj so oddelki razdeljeni glede na funkcije, ki jih opravljajo v delovnem procesu. Taka struktura pa ni primerna za večja podjetja. V večjih podjetjih je namreč preveč ljudi, kar oteži komunikacijo. Tako se večja podjetja organizirajo v divizije, ki so ločene enote. Vsaka divizija ima tudi ločeno vodstvo.

Vas zanima odprtje normiranega s.p.?

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search