Skip links
spodbujanje zaposlovanja starejših

Na voljo so sredstva za spodbujanje zaposlovanja starejših

Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) si s subvencijami delodajalcem prizadeva za spodbujanje zaposlovanja starejših. Delodajalci namreč lahko za zaposlitev starejše osebe s polnim delovnim časom (40 ur na teden) prejmejo 11.000 evrov.

>>> Starost ni ovira, da se lotite nečesa, kar vas zares veseli. Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo, na katerem boste izvedeli, kako lahko s svojimi hobiji dodatno zaslužite. Ustanovitev podjetja pa se na naši VEM točki opravi povsem enostavno.

[izobrazevanje type=”hobi-ideja”]

Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) je na svoji spletni strani objavil Javno povabilo delodajalcem za izvedbo projekta v okviru programa Spodbujanje zaposlovanja starejših – Aktivni do upokojitve.

Na voljo je skoraj 14 milijonov evrov, ki jih prispevata Republika Slovenija (20 odstotkov) in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 odstotkov). 60 odstotkov vseh sredstev je namenjenih za brezposelne s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji, 40 odstotkov pa za brezposelne s stalnim prebivališčem v zahodi Sloveniji.

Spodbujanje zaposlovanja starejših

spodbujanje zaposlovanja starejšihProgram bo spodbujal delodajalce k trajnejšemu zaposlovanju starejših brezposelnih za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za upokojitev. Izvedba programa Aktivni do upokojitve bo tako prispevala k hitrejši zaposlitvi starejših brezposelnih in bo zmanjšala neskladja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela.

>>> Informativni izračun neto plače

Kdo se bo lahko vključil v program?

V program se bodo lahko vključevale brezposelne osebe v starosti 58 let in več, ki so prijavljene v evidenci brezposelnih oseb na zavodu. Ta bo pri vključevanju teh oseb upošteval poklic, izobrazbo, delovne izkušnje in osebne kompetence kandidatov. Prednost bodo imele osebe, ki prejemajo denarno nadomestilo za primer brezposelnosti ali socialno varstvene prejemke, so pojasnili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Na ministrstvu pričakujejo, da se bo v program lahko vključilo 1.272 starejših brezposelnih oseb.

Delodajalcem 11.000 evrov subvencije

Delodajalci lahko za zaposlitev starejše brezposelne osebe s polnim delovnim časom (40 ur na teden) prejmejo subvencijo do 11.000 evrov. Za zaposlitev invalida, ki lahko dela le krajši delovni čas od polnega, pa prejmejo subvencijo v sorazmerni višini.

Subvencija se izplača v dveh enakih delih na podlagi predloženega zahtevka in dokazil. In sicer prvi del takoj po zaposlitvi, drugi del pa po izplačilu plače za 18. mesec zaposlitve.

Na javnem povabilu lahko kandidirajo delodajalci iz vse Slovenije, ki so pravne ali fizične osebe, vsaj eno leto vpisane v poslovni register. Izpolnjevati morajo še nekatere druge pogoje, ki so navedeni v povabilu.

[svetovanjecta id=”4″ msg=””]

Ponudbo za subvencionirano zaposlitev pa oddajo elektronsko na Portalu za delodajalce. In sicer od 23. aprila 2018 do objave obvestila o zaprtju povabila zaradi porabe sredstev. Najdlje pa do 30. junija 2020, ko se izteče skrajni rok.

Na ZRSZ pojasnjujejo, da delodajalci, ki želijo pridobiti subvencijo za zaposlitev, pri njih najprej objavijo prosto delovno mesto. Nato sledijo predpisanemu postopku izbora kandidatov izmed napotenih brezposelnih. Po zaključenem postopku izbora, ko že imajo izbrane kandidate, oddajo ponudbo na javno povabilo.

>>> O vseh obveznostih, ki jih imajo podjetniki, ki zaposlujejo sodelavce, govorimo tudi na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

[izobrazevanje type=”podjetnik-sem”]

Število starejših brezposelnih v Sloveniji narašča

Da je spodbujanje zaposlovanja starejših pri nas še kako potrebno, kažejo podatki, da njihovo število od leta 2010, takrat jih je bilo 8.499 (7,7 odstotka), vztrajno narašča kljub upadanju brezposelnosti.

Slovenija je po stopnji delovne aktivnosti starejših (od 60. do 64. leta) na predzadnjem mestu v Evropi. V evidenci brezposelnih je bilo februarja 2018 prijavljenih 14.143 oseb, ki so dopolnile 58 let ali več. To je 16 odstotkov vseh registriranih brezposelnih.

Kar dve tretjini brezposelnih, ki so stari najmanj 58 let, je brez zaposlitve več kot eno leto (dolgotrajna brezposelnost).

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search