Skip links
splošno o registraciji

Splošno o registraciji s.p. – kaj lahko pričakujete po ustanovitvi?

Splošno o registraciji statusa samostojnega podjetnika

Splošno o registraciji s.p.-ja smo že večkrat pisali, a vseeno poglejmo nekaj podatkov, ki jih morate vedeti pred samo registracijo s.p. na DATA točki. V članku bomo pogledali vse splošno o registraciji s.p. in vse potrebne korake. Kje vam lahko pomagamo mi? V kolikor imate dodatna vprašanja glede odprtja s.p. nas pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za svetovanje z našimi podjetniškimi svetovalci. Če vam pa je vse jasno, pa rezervirajte termin za registracijo podjetja – to lahko storite tudi prek obrazca na naši spletni strani!

Ustanovitev podjetja

Splošno o registraciji s.p. za bodoče podjetnike – kaj morate postoriti preden se odpravite na postopek registracije na naši DATA točki?

Četudi ste na splošno o registraciji podjetja že sigurno brali ali pa ste obiskali naš brezplačni seminar o osnovah poslovanja s.p.-ja, prispevkih in obdavčitvi, je dobro razmisliti o izboru računovodskega servisa. Tega si lahko zagotovite tudi pri nas! Računovodski servis DATA ima več kot 30 let izkušenj! Podjetnik, ki se ukvarja s svojim podjetjem ima vedno vprašanja. Ta so izredno raznolika in obsegajo tako računovodsko, pravno in davčno področje. Prav zato je smotrno imeti nekoga, ki vas bo spremljal po poti vašega poslovanja. Podjetje DATA vam nudi vse na enem mestu!

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kje se navadno konča tisto kar ljudje vedo »splošno o registraciji« in kje bi moral zadevo prevzeti računovodski strokovnjak?

Med postopkom registracije boste morali izpolniti obrazec, kjer boste začrtali način finančnega dela poslovanja podjetja, način vodenja knjig in napoved o predvidenih prihodkih do konca tekočega leta. Sliši se zakomplicirano, vendar lahko to za vas pripravi primerno usposobljen računovodja. Govoriti splošno o registraciji in poslovanju podjetja je eno, med tem ko je finančno poslovanje in posledična obdavčitev nekaj drugega.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplačuje?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Splošno o registraciji s.p. – kaj pa postopek sam?

Postopek registracije s.p. je pri nas brezplačen! Naš strokovnjak vodi postopek registracije, izpolni zahtevano dokumentacijo in pripravi vlogo v podpis. Za postopek registracije potrebujete veljaven oseben dokument, osebno davčno številko in v primeru da niste lastnik nepremičnine, kjer bo sedež podjetja, tudi overjeno izjavo lastnika objekta. Slednjo izjavo vam lahko overi naš referent, ob prisotnosti lastnika, ki je vsaj 25-odstotni lastnik nepremičnine in je vpisan v zemljiško knjigo.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Splošno o registraciji in opravilih podjetnika po samem postopku registracije s.p. pri nas!

Ko je s.p. registriran in vpisan v poslovni register je zadeva več ali manj v vaših rokah. Še vedno je potrebno urediti redno plačevanje prispevkov in akontacije davka na dobiček. To je nujno, ne glede na to ali ste normiranec ali ne, kot tudi če imate popoldanski s.p. ali ne. To lahko uredite tako, da poiščete matično številko novonastalega s.p.-ja na spletni strani Ajpesa ali povprašate svojo računovodjo. Prispevke boste plačali takoj v naslednjem mesecu za pretekli mesec. Glede akontacije davka na dobiček pa je to odvisno od tega, kakšno napoved davčnih podatkov ste oddali ob registraciji ter od načina vodenja knjig.

Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

Splošno o registraciji podjetniškega bančnega računa

Bančni račun je najbolje urediti po sami registraciji. In sicer takoj, ko prejmete potrdilo o vpisu v register preko pošte. Preučite različne ponudbe bank in se odločite za tisto, ki je najbolj ugodna za vas. Priporočljivo je imeti ločen račun, predvsem zaradi računovodskih obveznosti pri poslovanju, a dovoljeno je tudi imeti osebni bančni račun za s.p (se pravi za osebne finance in za namene poslovanja s.p.). Banka bo sama naredila zabeležko, da gre za bančni račun od podjetja – v kolikor pa ne, bo potrebno poslati dopis Fursu.

Preberite tudi – Se nam ponovno obetajo davčne spremembe?

Ter kaj še?

Za polne s.p.-je je priporočljivo urediti tudi: usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu, zdravniški pregled in pripraviti oceno tveganja za delovno mesto. Čeprav zakonodaja ne kaznuje ali oglobi samozaposlenega, v kolikor si zase to ne uredi nemudoma, lahko posledice nastanejo ob morebitnem povračilu stroškov zdravljenja zaradi poškodbe na delu ali bolniške odsotnosti daljše od 20 dni.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search