Skip links
sp v popoldanski sp

Sp v popoldanski sp – obstaja tudi ta možnost?

Sp v popoldanski sp je pogost postopek, ki ga opravljamo referenti DATA točke. Gre za spremembo rednega sp v popoldanski sp. Kako se to uredi?

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Kako poteka sprememba?

Je potrebno zapreti redni sp, da se nato registrira popoldanski sp? Ni potrebno. Sprememba iz sp v popoldanski sp pomeni le, da se spremeni podatek oz. obrazec prijave v zavarovanje. Pri postopku na DATA točki v tem primeru, gre za odjavo iz zavarovanja na rednem sp in prijavo v zavarovanje na popoldanski sp. Na postopek na DATA točko mora priti podjetnik osebno z osebnim dokumentom. Nato pa podpiše oba potrebna M-obrazca, ki ju zanj pripravi referent.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Sp v popoldanski sp – katere podatke je potrebno pripraviti?

Kadar podjetnik spreminja svoj sp v popoldanski sp je ključen podatek, kdaj ga bo delodajalec s katerim je sklenil pogodbo o zaposlitvi, prijavil v zavarovanje. Torej – s katerim dnem začne delovno razmerje v podjetju. Pomemben je tudi podatek, da je podjetnik podpisal pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas -40 ur na teden in ne morda skrajšani delovni čas. Če je pogodba o zaposlitvi sklenjena za krajši delovni čas od polnega, sprememba sp v popoldanski sp ni možna. Kot smo že večkrat pisali, je popoldanski sp možen le ob zaposlitvi podjetnika za polni delovni čas v drugem podjetju.

Preberite tudi – Regres 2023, koliko znaša minimalni regres?

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Sp v popoldanski sp – kaj se uredi na postopku na DATA točki?

V primeru spremembe sp v popoldanski sp referent DATA točke podjetnika odjavi iz zavarovanja na sp z datumom, ki je dan pred datumom, ko ga je v zavarovanje prijavil delodajalec. Pripravi se M2 obrazec za zavod za zdravstveno zavarovanje. V drugem koraku postopka spremembe sp v popoldanski sp se pripravi M12 obrazec. Gre za prijavo v zavarovanje na popoldanski sp. Datum te prijave je isti dan, ko je delodajalec delavca prijavil v zavarovanje. Podjetnik podpiše oba obrazca. Referent ju elektronsko odda na ZZZS. V nekaj dneh od spremembe, prejme podjetnik po pošti s strani ZZZS potrdilo o odjavi iz zavarovanja na svojem sp in potrdilo o prijavi v zavarovanje na popoldanski sp. Obe potrdili potrebuje računovodja sp za pravilen obračun prispevkov podjetnika.

Preberite še – Kdaj bo izplačilo dohodnine 2022?

Kaj se spremeni?

Kadar podjetnik spremeni sp v popoldanski sp se torej spremeni le zavarovanje podjetnika. Namesto rednih prispevkov za socialno zavarovanje, začne podjetnik z dnem prijave v zavarovanje na popoldanski sp, plačevati pavšalne prispevke za zavarovanje. Prispevki za popoldanski sp trenutno znašajo 83,43 evra. Podjetnik kljub spremembi sp v popoldanski sp še vedno lahko opravlja vse dejavnosti, ki jih ima registrirane in so vidne v registru podjetij AJPES. Ne spremeni se njegov način ugotavljanja davčne osnove. Torej še vedno je lahko „normiranec“, če je tak način ugotavljanja davčne osnove izbral ob odprtju rednega sp.

Podjetniki, ne oklevajte! Če imate vprašanja povezana s spremembo vašega statusa, vam lahko pomagamo svetovalci podjetja DATA. Pišite nam za ponudbo za svetovanje na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530. Znali vam bomo svetovati.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search