Skip links
socialni prejemki

Socialni prejemki so se v lanskem letu povišali – komu in koliko?

Socialni prejemki na nivoju države so v 2021 znašali poldrugo milijardo evrov!

Socialni prejemki so si med seboj izredno različni – nekateri so za brezposelnost, nekateri dodeljeni zaradi starševstva, drugi pa bolj socialne narave in namenjeni preživetju. Kako so bili socialni prejemki porabljeni v letu 2021 in komu so bili namenjeni? Za katere je bilo namenjenega največ proračunskega denarja?

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.? Pokličite na 01/600-1530!

Socialni prejemki – v splošnem poznamo 28 različnih transferjev

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je izdalo poročilo z informacijami o višini in dinamiki porabe socialnih prejemkov. Poleg spremembe politik in povišanj zneskov v 2021, ki jih je bilo zaznati zaradi pandemije, je na dinamiko izplačil vplivalo tudi število upravičencev do takšnih nadomestil.

Informativni izračun plače

Kakšni trend beležijo socialni prejemki v začetku leta 2022?

V letu 2022 je ministrstvo zaznalo sicer ustalitev takšnih nadomestil – predvsem zaradi nespremenjene politike dodeljevanja. Spremembe v letu 2022 so pod vplivom povišanja minimalne plače, redne marčevske uskladitve z inflacijo in spremembe razredov za upravičene.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Socialni prejemki v številkah

V letu 2021 je bilo skupno izplačano skoraj poldrugo milijardo evrov socialnih transferjev. Od tega je bilo največ denarja namenjenega starševskim nadomestilom, denarni socialni pomoči, otroškim dodatkom, denarno nadomestilo za brezposelnost in osebni asistenci. Glede na število upravičencev jih je je, poleg zgoraj omenjenih transferjev, še največ prejemalo subvencijo vrtca, pravice do kritja polne vrednost zdravstvenih storitev in državne štipendije.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

podjetniško svetovanje

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Kakšni so bili povprečni socialni prejemki?

Povprečni socialni prejemki v letu 2021 so se razlikovali glede na transfer – tako za najvišjega velja za osebno asistenco pri 3.631 evrov. Povprečni prejemek za otroški dodatek je znašal 63 evrov. Pri nadomestilu za brezposelnost se je povprečen znesek ustavil pri 797 evrov bruto. Denarna socialna pomoč je v povprečju znašala 226 evrov, izredna 200 evrov, varstveni dodatek pa je znašal 152 evra.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Nekateri povprečni socialni prejemki so se v letu 2021 povišali!

Medletna rast starševskega dodatka je bila najvišja med socialnimi prejemki, saj se je ta povišala za 29 %. Tudi socialni prejemki namenjeni krajšemu delovnem času so se povečali za skoraj takšen odstotek, in sicer za 28 %. Pomoč ob rojstvu otroka in delno plačilo za izgubljeni dohodek sta se oba povečala za skoraj petino.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search