Skip links
rekapitulacijsko poročilo

Rekapitulacijsko poročilo – kdo ga mora izpolniti in oddati?

Rekapitulacijsko poročilo

Rekapitulacijsko poročilo, na kratko RP-O, je mesečno poročilo, ki ga morajo izpolnjevati in oddajati identificirani zavezanci za DDV namene, ki prodajajo svoje storitve ali blago v drugo državo članico EU. Prav tako so zavezanci za rekapitulacijsko poročilo tisti, ki opravijo prenos blaga iz Slovenije v drugo državo članico EU v okviru ureditve za skladiščenje na odpoklic in tisti, ki opravljajo t.i. tristranske posle.

Izračunajte si vašo plačo!

Našim strankam pomagamo od prvega koraka v podjetništvo dalje. Ustanovite podjetje pri Dati brezplačno, nato pa se prepustite našim strokovnjakom za računovodstvo, ki bodo namesto vas poskrbeli za vse zakonske obveznosti! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije!

Zavezanci za poročanje

Vsak davčni zavezanec, ki je identificiran za namene DDV v Sloveniji, mora davčnemu organu (FURS) predložiti rekapitulacijsko poročilo o opravljenih dobavah (prodajah) blaga ali storitev zavezancem (identificiranim za DDV) v drugo državo, članico EU. S tem zavezanec v Sloveniji opravi oproščeno dobavo in prenese obveznost obdavčitve te transakcije v državo prejemnika. Podjetja, ki niso identificirana za DDV to, rekapitulacijskega poročila, ne morejo oddati.

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Rekapitulacijsko poročilo in rok oddaje

 

Rekapitulacijsko poročilo je potrebno predložiti preko portala eDavki najkasneje 20. v mesecu za pretekli mesec. Za mesec Junij 2023 je torej rok 20.07.2023. Davčni zavezanci si morajo urediti dostop do portala z enim od veljavnih digitalnih spletnih potrdil.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

računovodsko svetovanje

Popoldanski s.p. – podjetnik ob redni zaposlitvi!

Vsebina in posebnosti

 

Vsebinsko rekapitulacijsko poročilo zajema zbirne podatke za vse dobave, ki jih je davčni zavezanec v davčnem obdobju opravil. Obrazec je razdeljen na 7 poglavij, označenih s črkami od A do G.

Največkrat se izpolnjujejo rubrike A in B. Razpredelek A zajema podatke tekočega obdobja. Zavezanci v rekapitulacijsko poročilo pod A vpišejo veljavne identifikacijske številke kupcev v drugi državi EU, v katero je bilo blago (ali storitev) prodano. Ločeno se prikazuje promet, vrednosti:

  • dobave blaga
  • dobave blaga po carinskih postopkih 42 in 63 (tranzit)
  • tristranske dobave blaga
  • opravljenih storitev
  • dobave blaga po skladiščenju na odpoklic.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Zneski, ki jih vnesemo v rubriko A se morajo ujemati z obrazcem DDV-O, in sicer z zaporedno številko 12.

V rubriko B vnašajo zavezanci morebitne popravke, ki se nanašajo na pretekla obdobja, bodisi zaradi dobropisov, vračil, ali drugih razlogov za povečanje ali zmanjšanje vrednosti.

Ostale rubrike, C do G, so namenjen izključno poročanju o prenosih v okviru skladiščenja na odpoklic.

Ustanovite d.o.o. na DATA točki!

Veljavnost ID številke za DDV namene tujih partnerjev lahko preveriti na spletni strani VIES. Če kupec nima veljavne ID številke za DDV namene potem slovenski zavezanec ne more opraviti oproščeno dobavo, in mora zaračunati slovenski DDV. V tem primeru v rekapitulacijsko poročilo prodaje ne vpisuje.

V kolikor imate dodatna vprašanja, se lahko obrnete na naše davčne strokovnjake. Dosegljivi smo na na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search