Skip links
ustanovitev s. p.

Prva ustanovitev s. p. s polovičnimi prispevki

Vse samozaposlene osebe, ki se prvič odločijo za ustanovitev s. p. in pred tem niso še nikoli opravljale dejavnosti na podlagi vpisa v kateri koli register samostojnih dejavnosti, so v prvih dveh letih poslovanja upravičene do delne oprostitve plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

[tweet]Ko se odločite za ustanovitev s. p., vam prvo leto ni treba plačevati polovice prispevkov.[/tweet]

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) v 2. odstavku 430. člena navaja naslednje:

ustanovitev s. p.

Zavarovanci iz 15. člena tega zakona so v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena. V naslednjih 12 mesecih so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 odstotkov zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena.

[seminar id=”70676″ txt=”Vsi podjetniki, ki razmišljate o pričetku samostojne dejavnosti, ste vabljeni na brezplačen skupinski seminar pred registracijo podjetja. Na seminarju bomo odgovorili na različna vprašanja v zvezi z imenom podjetja, sedežem podjetja in poslovnim prostorom, katere dejavnosti je mogoče registrirati in še veliko več, kar bi vas utegnilo zanimati kot bodoče podjetnike.”]

Če se prvih 12 mesecev od prve registracije izteče med mesečnim obdobjem, za katerega se predlaga obračun prispevkov, mora zavezanec za ta mesec oddati dva ločena obračuna:

  • enega za obdobje, v katerem uveljavlja 50 odstotkov ter
  • drugega, v katerem uveljavlja 30 odstotkov oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Tisti podjetniki, ki so pred odprtjem s. p. že bili v registru ali evidencah vpisani kot samostojni kulturni delavci, športni delavci, kmetje z dopolnilno dejavnostjo, zdravniki, odvetniki ali notarji, niso upravičeni do omenjene olajšave.

[wpsr_facebook]

[vem]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search