Skip links
prenos dopusta

Prenos dopusta – katero obdobje moramo upoštevati?

Prenos dopusta – večini podjetnikov in podjetnic kakor tudi zaposlenim je znano, da je neporabljen dopust mogoče prenesti na naslednje leto. To pravilo je splošno znano in pogosto uporabljeno. Kako pa prenos dopusta poteka v primeru daljše odsotnosti zaradi bolezni? Ali pa morda starševskega dopusta? Izvedite več.

Se v podjetju soočate s pravnimi težavami? Ali pa ste v proces ustanovitve podjetja? Podjetje Data vam lahko pomaga na vsakem koraku. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 in se naročite na plačljivo pravno svetovanje ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Prenos dopusta – kaj pravi zakon?

Za prenos dopusta se bomo v tem članku osredotočali predvsem na daljše odsotnosti zaradi bolezni ali pa materinskega dopusta. Ta del zakonodaje ureja Zakon o delovnih razmerjih, bolj natančneje 4. odstavek 162. člena. Ta določa, da ima delavec, ki zaradi različnih upravičenih odsotnosti ni mogel izrabiti letnega dopusta pravico to storiti do 31. decembra sledečega leta. To pomeni, da ima delavec, ki je bil na bolniški, 12 mesecev, da izkoristi svoj letni dopust. V normalnem primeru imajo zaposleni le 6 mesecev časa.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Prenos dopusta – kaj pa pravi evropska zakonodaja?

Medtem ko imajo v zaposleni v Sloveniji 12 mesecev časa za prenos dopusta pa evropska zakonodaja veli, da morajo imeti na voljo 15 mesecev. In ta razlika v zakonodajah ima vpliv tudi na odločitve slovenskih sodišč.

Za primer lahko uporabimo zaposlenega, ki je bil na bolniškem staležu od konca leta 2017 pa do začetka leta 2019. Za leto 2017 mu je ostalo 22 dni dopusta, a je ta v skladu z zakonodajo ob koncu leta 2018 propadel. Ko je delavec zahteval denarno nadomestilo za neizkoriščeni dopust pa je delodajalec to zavrnil. Potem je zaposleni sprožil sodni postopek v katerem je zahteval plačilo odškodnine, ker mu delodajalec ni omogočil izrabe letnega dopusta. Kljub temu, da je delodajalec ravnal v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) pa je vrhovno sodišče odločilo, da je bilo njegovo ravnanja protipravno.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Prenos dopusta – prihajajo spremembe v zakonodaji?

Prenos dopusta v primer upravičene odsotnosti naj bi se v prihodnosti spremenil in se uskladil z evropsko zakonodajo, kar bi zaposlenim omogočilo, da izkoristijo dopust do 31. marca drugega leta, se 15 mesecev.

Potrebujete pomoč pri razlaganju zakonodaje? Obrnite se na pravne in davčne svetovalce podjetja Data! Pišite nam na data@data.si ali pa pokličite telefonsko številko 01/600-1530 in se naročite na plačljivo posvetovanje!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search