Skip links
Prejemki iz delovnih razmerij - podjetja, imate urejene interne akte?

Prejemki iz delovnih razmerij – podjetja, imate urejene interne akte?

Prejemki iz delovnih razmerij in ZDR-1

Prejemki iz delovnih razmerij  so določeni že v samem Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1), nekateri pa so dodatno določeni s kolektivnimi pogodbami na ravni dejavnosti in v aktih pri delodajalcih. Za določene prejemke ZDR-1 ne določa kdaj, pod kakšnimi pogoji in v kakšnih višinah se morajo prejemki izplačati zaposlenim, ampak napotuje na kolektivne pogodbe. Na primer dodatek za delovno dobo je prejemek, ki ga ZDR-1 določa kot obveznega, glede same višine pa ZDR-1 napotuje na kolektivne pogodbe. V kolikor delodajalca ne zavezuje nobena kolektivna pogodba dejavnosti, tako to ne pomeni, da višine dodatka ni potrebno določiti. Delodajalec v tem primeru določi dodatek za delovno dobo v svojih aktih. Katere so posamezne vrste prejemkov?

Informativni izračun plače

Potrebujete interni akt, kjer bi imeli urejeno vse glede prejemkov, ki jih izplačujete svojim zaposlenim? Vse akte v naši pravni službi pripravimo individualno ter jih prilagodimo ostalim zahtevam naročnika. V kolikor bi želeli pripravo pravilnika, potem nam pišite na data@data.si ali pa nas pokličite na 01 600 1530.

[izobrazevanje type=”abeceda-poslovanja”]

Plačilo za delo je sestavljeno iz plače in drugih vrst plačil

ZDR v 126. členu določa, da je plačilo za delo po pogodbi o zaposlitvi sestavljeno iz plače in morebitnih drugih vrst plačil. Pri plači mora delodajalec upoštevati minimum, določen z zakonom oziroma kolektivno pogodbo, ki neposredno zavezuje delodajalca. Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov ter tudi plačila za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kateri so prejemki, ki jih poznamo?

Poznamo plačilo za delo, druge osebne prejemke, povračila stroškov v zvezi z delom in nadomestila plače.

BRUTO NETO PLAČA

Katere prejemke zajema plačilo za delo?

[oblacek id=6 txt=”Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte?” link=’Pošljite povpraševanje!’]

  • osnovna plača
  • del plače za delovno uspešnost
  • plačilo za poslovno uspešnost
  • dodatki (iz naslova delovnega časa kot npr. nočno, nadurno delo, nedelja, prazniki; obremenitve pri delu; neugodni vplivi okolja; nevarnosti pri delu; delovna doba)

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Drugi osebni prejemki so:

  • regres za letni dopust
  • odpravnina

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Med prejemki so tudi povračila stroškov v zvezi z delom

Pravni nasvet

Prejemki so tudi nadomestila plače

 

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search