Skip links
Podružnica

Podružnica ali poslovna enota podjetja? Kaj registrirati?

Podružnica podjetja in poslovna enota podjetja nista isti pojem

Podružnica ali poslovna enota podjetja? Kakšne so pravno-organizacijske razlike med tema dvema pojmoma? Kaj registrirati če odprete novo – dislocirano enoto svojega d.o.o. ali s.p. na novi lokaciji? Bi Vam znal svetovati Vaš računovodja?

Informativni izračun plače

Poslovno enoto je potrebno registrirati, kadar matično podjetje opravlja svojo dejavnost na drugem naslovu!

Poslovna enota je del družbe, ki jo ustanavlja. Poslovna enota ne more samostojno opravljati poslov, ne more imeti ločenega transakcijskega računa. Poslovna enota nima niti svojega uradnega imena, niti zastopnika.

[oblacek id=5 txt=”Ustanavljate s.p. ali d.o.o.?” link=’Pri nas je to enostavno – rezervirajte si termin na 01 600 1530′]Poslovno enoto se registrira, kadar podjetje opravlja svojo dejavnost na drugem naslovu. V praksi je poslovna enota največkrat registrirana, ko na primer obstoječi samostojni podjetnik (s.p.), odpre npr. dodatno trgovinsko poslovalnico ali dodaten lokal. Razlogi za registracijo poslovne enote so tudi računovodski!

Registracija podružnice je izvedena v sodnem registru, medtem ko je poslovna enota registrirana v Poslovnem registru Slovenije pri AJPES-u. Poslovno enoto je mogoče registrirati na naši točki »SPOT Registracija« brezplačno.

podjetniško svetovanje

Zakoniti zastopnik podružnice

Podružnica mora biti registrirana na drugem poslovnem naslovu, kot matično podjetje. Imeti  mora tudi zakonitega zastopnika oziroma poslovodjo in ločen transakcijski račun.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Podružnica je lahko ustanovljena s strani domačega ali tujega podjetja!

Lahko je ustanovljena s strani domačega ali tujega podjetja (domača ali tuja podružnica). Podružnica je lahko ustanovljena brez lastnega vložka osnovnega kapitala. Za podružnico se ne obravnava kot pravna oseba. Podružnica lahko opravlja vse dejavnosti ali pa le del dejavnost, ki jih opravlja matična družba. Za poslovanje podružnice, je odgovorno matično podjetje z vsem svojim premoženjem. Tudi prenehanje matičnega podjetja pomeni prenehanje podružnice.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Registracija podružnice tujega podjetja zahteva slovensko davčno številko!

Registracija  je prijavljena v vpis s strani zakonitega zastopnika oz. direktorja. V primeru, da je matično podjetje tuje, mora podružnica za vpis v sodni register  pridobiti najprej slovensko davčno številko. Slovensko davčno številko mora v tem primeru pridobiti tudi zakonit zastopnik te podružnice.

 

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search