Skip links
podjetje

Podjetje – ustanovite ga lahko na DATA točki!

Podjetje je samostojna gospodarska enota z določenimi nalogami na področju proizvodnje trgovine in storitev. Podjetje v pravnem prometu nastopa v imenu in za račun gospodarske družbe. Ena gospodarska družba ima lahko več podjetij, ki se lahko ukvarjajo z eno ali več dejavnostmi.  Najpogostejši obliki podjetij, ki se ustanavljajo v Sloveniji sta s.p. in d.o.o. Ustanovitev obeh lahko bodoči podjetniki opravite na DATA točki. Za postopek potrebujete osebni dokument, svojo davčno številko in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta. To je dokumentacija, če ustanavljate s.p. Za ustanovitev d.o.o. potrebujete le veljavni osebni dokument in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta. Za termin registracije na DATA točki pokličite na 01 6001 530 ali nam pišite na data@data.si.

Registrirajte podjetje pri nas!

Bi imeli svoje podjetje?

Se sprašujete, katero podjetje je pravo za opravljanje dejavnosti, ki jo nameravate registrirati? Ste popolni začetnik in nimate praktičnih izkušenj iz podjetništva? Boste poslovali v manjšem obsegu in dejavnost vsaj na začetku opravljali sami? Ne pričakujete velikih prihodkov? Nimate sredstev za ustanovitveni kapital? Če je večina odgovorov na vprašanja pozitivnih, potem najbrž razmišljate o začetku podjetniške poti kot samostojni podjetnik.

Izračunajte si vašo plačo!

Samostojni podjetnik in bistvene značilnosti

Samostojni podjetnik odgovarja za svoje poslovanje z vsem svojim premoženjem. Podjetnik za ustanovitev s.p. ne potrebuje osnovnega kapitala. Dobiček podjetnika je obdavčen po dohodninski lestvici. Vodenje poslovnih knjig lahko opravlja na način normiranih odhodkov ali po dejanskih stroških (enostavno ali dvostavno knjigovodstvo). Lahko opravlja več dejavnosti in tudi različne dejavnosti. Lahko zaposluje delavce.

Želite več informacij o popoldanskem s.p.?

podjetniško svetovanje

Vse o normiranem s.p.

Bi raje odprli podjetje – družbo z omejeno odgovornostjo?

Bo to podjetje, s katerim mislite poslovati tudi s tujino? Boste takoj zaposlovali delavce? Ne želite z vsem svojim premoženjem odgovarjati za poslovanje podjetja? Boste kandidirali na razpise? Imate pripravljen kapital za ustanovitev podjetja? Potem verjetno razmišljate o ustanovitvi d.o.o. Tudi registracijo d.o.o. lahko brezplačno opravite na DATA točki.

Kakšen znesek kilometrine vam pripada v letu 2023?

Bistvene značilnosti d.o.o.

Za ustanovitev d.o.o. potrebujete kapital. Ta je lahko v denarju, osnovnih sredstvih ali kombinaciji obeh. Na DATA točki lahko registrirate d.o.o. le, če je ustanovni kapital v denarju, v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Odgovornost družbenikov v d.o.o. je do zneska kapitala vloženega v podjetje. Obdavčitev dobička je 19 %, gre za davek od dohodka pravih oseb. Vodenje poslovnih knjig je možno na način dvostavnega knjigovodstva (tudi v primeru ugotavljanja davčne osnove na način normiranih odhodkov). D.o.o. na postopku registracije določi glavno in dodatne dejavnosti. Takoj po ustanovitvi d.o.o. lahko zaposluje delavce.

Preberite vse o minimalni plači 2023

Podjetje potrebuje izkušenega in strokovnega računovodjo

Za podjetje je zelo pomembno, da mu pri poslovanju pomaga računovodja. Mu svetuje, ga seznanja z zakonodajo na davčnem, finančnem in računovodskem področju in poskrbi za pravočasno in pravilno poslovanje s finančno upravo. Se sprašujete, kako do dobrega računovodje za vaše podjetje? Pišite na data@data.si ali pokličite 01 6001 530 za ponudbo računovodskih storitev podjetja DATA.

Če ste tik pred tem, da odprete svoje podjetje in razmišljate o ustanovitvi s.p. ali d.o.o., vam pri pripravi na podjetniško pot, z informacijami lahko pomagamo podjetniški svetovalci podjetja DATA. Pišite nam ali nas pokličite na zgoraj omenjene kontakte. Znali vam bomo pomagati!

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search