Skip links
odprtje doo

Odprtje doo – katera so najpogostejša vprašanja pred ustanovitvijo?

Odprtje doo je možno tudi na DATA točki

Odprtje doo oz. družbe z omejeno odgovornostjo vsekakor zahteva precej predhodne priprave. Na vsa morebitna vprašanja, ki jih imate pred ustanovitvijo d.o.o. vam lahko odgovorijo naši podjetniški svetovalci, ki so dosegljivi na 01/600-1530 ali na data@data.si. V tem članku pa bomo pogledali nekaj vprašanj, na katera mora(jo) družbenik(i) imete odgovore, ko se odločijo za odprtje doo.

Ustanovitev podjetja

Odprtje doo – koliko družbenikov? Kdo bo zastopnik?

Ko se odločate za odprtje doo, je eno izmed vprašanj – koliko bo družbenikov v d.o.o.? V kolikor bo družbenik samo en (se pravi vi sami), gre za tako imenovani enoosebni d.o.o. Če pa se odločite za ustanovitev večosebnega d.o.o., pa je potrebno vedeti, da je največje število družbenikov navzgor omejeno. In sicer se lahko za odprtje doo odloči največ 50 družbenikov. Prav tako je potrebno določiti zastopnika oz. zastopnike družbe. Več o zastopnikih preberite v članku Zastopniki v d.o.o. – kaj morate vedeti kot zastopnik?

Uporabite kalkulator za informativni izračun plače!

Za odprtje doo potrebujete sedež podjetja in poslovni naslov

Ko se odločate za odprtje doo potrebujete tudi sedež podjetja, kjer boste opravljali dejavnost oz. kjer bo delovalo vodstvo podjetja. V kolikor niste lastniki objekta na poslovnem naslovu, boste za odprtje doo potrebovali overjeno izjavo lastnika objekta, s katero vam dovoli poslovanje na izbranem naslovu.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

Preberite še – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Odprtje doo in ime podjetja

Za nekatere podjetnike je ravno izbira imena podjetja najtežji del pri sami ustanovitvi podjetja. Nedavno smo v članku Ime mojega podjetja bo prepoznavno na trgu – kako to doseči?, pisali tudi o pravilih, ki jih je potrebno upoštevati pri imenu d.o.o. Ko gre za odprtje doo, pa referenti DATA točke opravijo postopek registracije nameravane firme. S tem postopkom se preveri, ali je izbrano ime ustrezno in v skladu z ZGD-1.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Za odprtje doo je potreben tudi ustanovitveni kapital

Za razliko od odprtja s.p., je za ustanovitev d.o.o. zahtevan ustanovitveni kapital, ki znaša najmanj 7500 evrov. Na DATA točki je možno ustanoviti d.o.o. le, če bo družbeniki namenili ustanovitveni kapital v denarju. V kolikor želijo družbeniki kot kapital nameniti osnovna sredstva, morajo postopek opraviti pri notarju. Bodo pa v tem primeru stroški priprave na registracijo družbe višji, saj bodo potrebovali sodnega cenilca, hkrati pa bodo morali plačati še strošek notarskega postopka.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Odprtje doo, kaj pa dejavnosti družbe?

Ko gre za odprtje doo, se določi tudi glavno dejavnost podjetja. Gre za tisto dejavnost, ki bo prinesla največ prihodka v podjetje. Določijo se tudi dodatne dejavnosti. Te se lahko dodajajo in brišejo tudi potem, ko je odprtje doo že zaključeno. Več o tem, kako poteka sam postopek registracije d.o.o. smo pisali v članku Postopek za registracijo d.o.o. – kako poteka na DATA točki? Če želite tudi vi ustanoviti podjetje, rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas! To lahko storite prek spletnega obrazca. Za več informacij pa smo dosegljivi tudi na 01/600-1530 ter na data@data.si, kjer se lahko dogovorite tudi za individualen posvet z našimi podjetniškimi svetovalci.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search