Skip links
odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani deavca

Odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca – kaj morate vedeti?

Odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca lahko poda zaposleni, ki želi prekiniti delovno razmerje. Kako je v takšnem primeru z odpravnino? Odpovednim rokom? Denarnim nadomestilom za primer brezposelnosti?

Izračunajte si plačo

Če imate glede odpovedi pogodb o zaposlitvi (tudi razlogih za izredno odpoved) kakšne dileme, se lahko posvetujete z našimi pravnimi strokovnjaki, ki vam lahko pomagajo tudi pri tolmačenju Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Za termin plačljivega strokovnega svetovanja so dosegljivi na 01/600-1530 ali na data@data.si.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca mora biti v pisni obliki

Odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca mora biti delodajalcu vročena v pisni obliki. Posebej določene oblike nima, se pa poda kot formalni dopis. Delavec lahko enostransko prekine delovno razmerje tako, da poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Delavec lahko pogodbo odpove ne glede na to, ali gre za pogodbo o zaposlitvi za določen čas ali za nedoločen čas. Ko gre za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca, delavec ne potrebuje razloga. Delavec lahko odpoved pogodbe poda kadarkoli brez navedbe razloga.

Pogodba o zaposlitvi za določen čas

Kako je z odpovednim rokom?

Ko je podana odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca, se pojavi tudi vprašanje, kako je z odpovednim rokom. Ta je načeloma namenjen temu, da delavec zaključi ter preda svoje delo. Možno je tudi, da v času odpovednega roka uvede svojega naslednika. Odpovedni rok je naveden oz. določen v pogodbi o zaposlitvi. Ob nastopu odpovedi pa se lahko delodajalec ter delavec tudi dogovorita za sporazumno skrajšanje odpovednega roka.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki!

pravno svetovanje

 

Kaj pa odpravnina? Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti?

V kolikor gre za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca, mora delavec vedeti, da mu odpravnina ne pripada. Prav tako pa načeloma ne pripada niti pravica do nadomestila za primer brezposelnosti. To je namreč namenjeno brezposelnim, ki jim delovno razmerje ne preneha po njihovi volji oz. krivdi. V katerih primerih pa je lahko podana izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca? Več smo pisali v tem članku.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Kako je z dopustom in regresom?

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca pomeni tudi, da mu pri »starem« delodajalcu pripada sorazmerni delež letnega dopusta. In sicer za vsak polni mesec zaposlitve. Kakšne so možnosti glede koriščenja letnega dopusta? Prva je ta, da delavec lahko dopust koristi pri »starem« delodajalcu. Druga možnost je, da se s »starim« delodajalcem dogovori za denarno nadomestilo za preostali del dopusta. To je možno, če delavec pred potekom odpovednega roka, dopusta ni mogel izkoristiti. Tretja možnost pa je naslednja. Delavec se lahko z novim delodajalcem dogovori, da bo neizrabljen letni dopust koristil pri njem. Tudi za regres velja podobno kot za dopust. Delavcu pripada regres v sorazmernem delu (na dopolnjene mesece zaposlitve).

Kakšen dopust vam pripada

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search