Skip links
odpiranje s.p.

Odpiranje s.p. – v čem se “redni s.p.” razlikuje od popoldanskega s.p.?

Odpiranje s.p. je možno tudi ob redni zaposlitvi

Odpiranje s.p. ponuja načeloma dve varianti – odprtje rednega oz. »navadnega« s.p. in odprtje popoldanskega s.p. Kakšne so razlike? V kolikor je odpiranje s.p. tudi v vašem načrtu, opravite registracijo s.p. na DATA točki! V kolikor imate pred odprtjem s.p. še kakšna vprašanja, so vam na voljo naši podjetniški svetovalci. Za več informacij lahko pokličete 01/600-1530, kjer se lahko dogovorite tudi za termin registracije podjetja.

Ustanovitev podjetja

Odpiranje s.p. – redni oz. »navadni« s.p. plačuje polne prispevke

Posamezniki, ki se odločijo za odpiranje s.p. (t.i. redni oz. navadni s.p.), morajo plačevati polne prispevke za socialna zavarovanja. Odpiranje s.p. v tem primeru pomeni, da bodo samostojni podjetniki samozaposleni za polni delovni čas in tako tudi zavarovani. Plačevati bodo morali prispevke za socialna zavarovanja. Za leto 2022 minimalni prispevki za socialna zavarovanja znašajo 451,41 evrov. Več o tem smo pisali v članku Sp prispevki 2022 – toliko bodo znašali letos. Če pa gre za prvo odpiranje s.p. pa imajo podjetniki olajšavo pri plačevanju prispevkov za PiZ. In sicer plačujejo te v 50 %. Več lahko preberete v članku Olajšava za prvi vpis s.p. pomeni 50 odstotkov nižje PiZ prispevke.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Ko se odločite za odpiranje s.p. morate pridobiti nekaj znanja!

Preden se odločite za odpiranje s.p., je vseeno smiselno poiskati odgovore na nekatera vprašanja. Nekatere od teh lahko pridobite tudi na naših podjetniških seminarjih. Za začetek priporočamo brezplačne podjetniške seminarje Zasluži denar s hobijem ali idejo, Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja ter Prednosti in slabosti samozaposlitve. Ko imate vse informacije, pa se za odpiranje s.p. obrnite na naše referente na DATA točki. Ob odprtju s.p. pa morate vedeti tudi kakšno bo ime vašega podjetja, kje bo sedež podjetja in kje poslovni prostor. Odgovoriti si morate tudi katera bo vaša dejavnost ter ali so kakšni pogoji za opravljanje dejavnosti. Vsekakor pa se je potrebno tudi odločiti, kakšna bo obdavčitev s.p. Bo šlo za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov? Ali boste normiranec s.p.? Smiselno je poiskati tudi računovodjo, ki ga lahko najdete v našem računovodskem servisu DATA, ki ima več kot 30-letne izkušnje!

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Odpiranje s.p. je možno tudi ob redni zaposlitvi!

Odpiranje s.p. je možno tudi ob redni zaposlitvi za polni delovni čas. V tem primeru gre za t.i. popoldanski s.p. (tudi »popoldanc« ali dopolnilni s.p.). Pravnoformalno se popoldanski s.p. ne razlikuje od rednega s.p. Če se odločite za odpiranje s.p. ob redni zaposlitvi za polni delovni čas, je edina razlika v višini prispevkov. Oseba, ki odpre popoldanski s.p. je namreč polno zavarovana na drugi osnovi pri delodajalcu. V tem primeru plačuje pavšalne prispevke za popoldanski s.p. Ti v letu 2022 (od aprila) znašajo 81,04 evra.

V kolikor je odpiranje s.p. (naj si bo to redni ali popoldanski s.p.) v vašem načrtu, pokličite 01/600-1530 ter se dogovorite termin registracije podjetja. Seveda pa se lahko pred samo ustanovitvijo s.p. posvetujete z našimi podjetniškimi svetovalci. Na voljo smo vam tudi na elektronskem naslovu data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search