Skip links
odpiranje popoldanskega s.p.

Odpiranje popoldanskega s.p. – bo sledil prehod v samozaposlitev?

Odpiranje popoldanskega s.p.

Odpiranje popoldanskega s.p. se pri posameznikih, ki začnejo svoje podjetniške izkušnje nabirati že, ko so v rednem delovnem razmerju, velikokrat izkaže kot uvertura v samozaposlitev. Za odpiranje popoldanskega s.p. se največkrat odločijo posamezniki, ki še nimajo veliko izkušenj v podjetništvu, se morda ukvarjajo s kakšnim hobijem s katerim bi želeli zaslužiti, imajo veliko idej, so naveličani dela, ki ga opravljajo na delovnem mestu ipd. Skratka vsi, ki jih vleče v podjetništvo in se želijo prepričati, ali bo trg sprejel njihovo podjetniško idejo. Bi želeli tudi vi ustanoviti popoldanski s.p.? Odpreti s.p. ali d.o.o.? Storite to na naši DATA točki! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja. Tega lahko rezervirate tudi preko spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja

Pogoj za odpiranje popoldanskega s.p.

Popoldanski s.p. ali dopolnilna dejavnost je oblika gospodarske aktivnosti, ki jo lahko opravljajo zaposleni v podjetju poleg redne zaposlitve. Pogoj za odpiranje popoldanskega s.p. je namreč, da je oseba zaposlena za polni delovni čas (40 ur na teden). Poleg zaposlitve (ne igra vloge ali je pogodba o zaposlitvi za določen čas ali nedoločen čas) pa želi še za določene aktivnosti izdati račun. Popoldanski s.p. se od rednega s.p. razlikuje le v višini plačila prispevkov za socialno zavarovanje.

Z našim kalkulatorjem lahko pretvorite bruto plačo v neto!

Odpiranje popoldanskega s.p. – kakšni so pa stroški?

Če se oseba odloči za odpiranje popoldanskega s.p. mora vedeti, katere stroške bo imela pri poslovanju. Običajno gre za stroške pavšalnih prispevkov za zavarovanje, stroške računovodstva in strošek banke za vodenje TRR. Stroški mesečno nanesejo približno 150,00 evrov mesečno (pavšal prispevkov za socialno zavarovanje 81,04 evra, računovodstvo cca 50,00 evrov in nadomestilo za vodenje TRR na banki približno 15 evrov – različno pri različnih bankah). To so fiksni mesečni stroški popoldanskega s.p., ki jih mora podjetnik plačevati tudi, če nima priliva na svoj TRR. Zamrznitve podjetja ni. Nezmožnost plačevanja fiksnih stroškov se prekine z izbrisom s.p. iz registra podjetij.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

podjetniško svetovanje

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Odpiranje popoldanskega s.p. in prehod v redni s.p. – samozaposlitev

Veliko postopkov opravimo referenti DATA točke v zadnjem obdobju in ti postopki se nanašajo na odpiranje popoldanskega s.p. in tudi na prehajanje podjetnikov iz popoldanskega v redni s.p. Postopek prehoda se ureja z M obrazci Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki se oddajajo elektronsko in ne več na območnih enotah ZZZS.

Primer:

Popoldanski s.p. bo prekinil pogodbo o zaposlitvi pri delodajalcu z 31.10.2022. Ker ima registriran popoldanski s.p. bo moral urediti prijavo v zavarovanje na svoj popoldanski s.p., ki bo nato postal redni s.p. Pri postopku mora biti pozoren na datume vlog. Pripravil bo sledeča obrazca: M12 obrazec za odjavo iz zavarovanja na popoldanskem s.p. na dan 31.10.2022 in prijavo v zavarovanje z M1 obrazcem z dnem 1.11.2022. Njegova delovna doba se nadaljuje in podjetnik s popoldanskim s.p. tako postane redni s.p.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Odpiranje popoldanskega s.p. in računovodstvo

Vsak novopečeni podjetnik na začetku svojega poslovanja potrebuje strokovnega računovodjo, ki ga vpelje v finančno-davčno-računovodski del poslovanja njegovega podjetja. Ne potrebuje ga šele potem, ko je njegovo poslovanje že utečeno, ampak mora podjetnik skupaj z računovodjem postaviti dobre temelje poslovanja podjetja na finančnem področju. Obseg obveznosti podjetnika in dajatve ter stroški pri poslovanju se ob prehodu v redni s.p. povečajo. Tudi v podjetju DATA vam lahko zagotovimo računovodske storitve. Naš računovodski servis namreč deluje že več kot 30 let! Za ponudbo naših storitev lahko pokličete 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search