Skip links
odmera dopusta 2023

Odmera dopusta 2023 – do kdaj jo morate prejeti oz. vročiti?

Odmera dopusta 2023

Odmera dopusta 2023 je obveznost delodajalcev. Do kdaj morajo delodajalci odmeriti dopust za leto 2023? Kakšne so kazni, če tega ne storijo? Koliko znaša minimalni dopust? Kdaj delavcu pripadajo dodatni dnevi dopusta? Vam odmera dopusta 2023 »kravžlja« možgane? Prepustite jo našim pravnim svetovalcem. Za ponudbo lahko pišete na data@data.si ali nas pokličete na 01/600-1530. Ta dva kontakta pa lahko uporabite tudi, če je v vašem načrtu odprtje podjetja – se pravi, registracija d.o.o. ali ustanovitev s.p. (boste mogoče normiranec?)!

Popoldanski s.p. – tega lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Odmera dopusta 2023 – do kdaj?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da mora delodajalec najpozneje do 31. marca delavce pisno obvestiti o številu dni letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. To pomeni, da je treba odmero dopusta za leto 2023 izročiti oz. prejeti do 31.3.2023. Če odmera dopusta 2023 ni oddana pravočasno, je delodajalec v prekršku. Če niste prepričani, kako odmeriti dopust zaposlenih, lahko to prepustite našim pravnikom. Za ponudbo lahko pišete na data@data.si ali pa pokličete na 01/600-1530.

Pretvorbo bruto plače v neto lahko opravite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Kaj, če odmera dopusta 2023 ni oddana pravočasno?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa tudi globo, če odmera dopusta 2023, ni oddana pravočasno. In sicer se lahko z globo od 750 do 2000 evrov kaznuje delodajalca (pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost), če delavca ne obvesti o odmeri letnega dopusta. Z globo od 100 do 800 evrov pa se poleg delodajalca lahko kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kdaj ima delavec pravico do dopusta?

Ko se pripravlja odmera dopusta 2023, je potrebno pogledati nekaj osnov glede letnega dopusta. Pravico do letnega dopusta ima delavec, ko sklene pogodbo o zaposlitvi. Če je pogodba o zaposlitvi sklenjena za celo leto 2023, delavcu pripada celoten dopust za to koledarsko leto. Kaj pa, če delavec ni zaposlen za celo koledarsko leto? Takrat mu pripada sorazmerni del dopusta – za tiste mesece, ko je v tekočem letu zaposlen pri delodajalcu. Kolikšen pa je minimalni dopust? V koledarskem letu letni dopust ne sme biti krajši od štirih tednov. To velja tudi, če je delavec zaposlen tudi za krajši delovni čas. Kaj to pomeni v praksi? Če zaposleni dela osem ur na dan in pet dni v tednu, ima pravico do najmanj 20 dni letnega dopusta v koledarskem letu.

 Preberite tudi – Kateri dodatki pri plači vam pripadajo?

Kdaj delavcu pripadajo dodatni dnevi dopusta?

Ko se pripravlja odmera dopusta 2023 je treba biti pozoren tudi na dodatne dneve dopusta, ki lahko pripadajo delavcem. Najmanj tri dni dodatnega letnega dopusta pripada starejšemu delavcu, invalidu, delavcu z najmanj 60-odstotno telesno okvaro ter delavcu, ki neguje in varuje otroka, ki potrebujejo posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke. Prav tako ima delavec pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti. Lahko pa so dodatni dnevi dopusta opredeljeni tudi v kolektivni pogodbi ali v splošnem aktu delodajalca. To je lahko na primer dopust na delovno dobo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search