Skip links
odgovornost samostojnega podjetnika

Odgovornost samostojnega podjetnika – kaj morate vedeti?

Odgovornost samostojnega podjetnika

Odgovornost samostojnega podjetnika pri poslovanju podjetja je osebna. To pomeni, da za obveznosti, ki nastanejo pri poslovanju samostojnega podjetnika, podjetnik odgovarja z vsem svojim premoženjem. Tudi vi kolebate med odprtjem s.p. ali ustanovitvijo d.o.o.? Oboje lahko ustanovite na naši Data točki! Za dodatne informacije nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. V pomoč glede odprtja s.p. oz. d.o.o. pa vam je lahko ta članek, kjer bomo predstavili, kakšna je odgovornost samostojnega podjetnika.

Informativni izračun dohodnine

Odgovornost samostojnega podjetnika in posebnosti pri poslovanju

Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja gospodarsko dejavnost z namenom pridobivanja dobička. Torej na eni strani govorimo o fizični osebi, na drugi strani pa o gospodarskem subjektu. Bistvo pa je, da gre pri samostojnem podjetniku za opravljanje gospodarske dejavnosti. Zato je samostojni podjetnik podvržen gospodarski zakonodaji in v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) je samostojni podjetnik naveden v členih od 71. do 75.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Odgovornost samostojnega podjetnika po vpisu v register podjetij

Takoj po vpisu v poslovni register, torej z dnem ustanovitve podjetja, postane samostojni podjetnik gospodarski subjekt. Dolžan voditi računovodstvo, oddajati bilance, plačevati davke, prispevke za socialno zavarovanje, morebitne akontacije itd. Od tega trenutka dalje je podvržen tudi raznim inšpekcijskim pregledom.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača letos?

Kaj pomeni odgovornost samostojnega podjetnika?

Poslovno tveganje pri odločitvah samostojnega podjetnika je večje kot na primer pri družbeniku družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Na trgu namreč deluje tako kot bi posle sklepal zase, saj jih sklepa v svojem imenu in na svoj račun. Od tod tudi odgovornost samostojnega podjetnika. V zakonu je jasno določeno, da za svoje obveznosti odgovarja s svojim osebnim premoženjem in ne le s premoženjem, ki ga je ustvaril pri poslovanju. Zato morajo biti samostojni podjetniki še posebej pozorni, da pri svojem poslovanju ne ustvarjajo izgub ali dolgov. V tem primeru je ogroženo njihovo osebno premoženje, nepremičnine, premičnine in druga lastnina.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Kdo lahko pomaga samostojnemu podjetniku?

Samostojnemu podjetniku pri poslovanju lahko pomaga izkušeni računovodja, ki spremlja njegovo poslovanje, ureja dokumentacijo, ga vodi skozi zapleteno zakonodajo in obvešča na specifičnosti pri opravljanju dejavnosti. Informira ga o stroških, ki jih lahko uveljavlja pri poslovanju, pripravlja plačilne naloge, lahko celo plačuje njegove račune, oddaja obrazce na finančno upravo in ga zastopa pri inšpekcijskih pregledih in nadzorih. Skupaj s podjetnikom opravljata letne preglede poslovanja in se dogovorita za izboljšave in morebitno spremembo načina vodenja poslovnih knjig. Računovodja za samostojnega podjetnika pripravlja in oddaja bilance ter vsa druga poročila, ki jih zahtevajo banke, statistika in organi s področja poslovanja samostojnega podjetnika. Če bi potrebovali računovodski servis tudi vi, ste na pravem mestu. V našem podjetju imamo računovodski servis, ki deluje že več kot tri desetletja! Za dodatne informacije nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Pomembno je, da se posameznik, ki se namerava podati v podjetniške vode in se registrirati kot samostojni podjetnik, zaveda kakšna je odgovornost samostojnega podjetnika. Svetovalci podjetja Data d.o.o., smo na voljo za individualno obravnavo vseh, ki razmišljate o vstopu v svet podjetništva. Pokličite nas na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin svetovanja!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search