Skip links
Novopečeni podjetnik

Novopečeni podjetnik – želite ustanoviti svoje podjetje?

Novopečeni podjetnik lahko postane vsak. Vse, kar morate storiti, je, da ustanovite podjetje. To lahko storite na DATA točki! Pokličite 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja. Kako pa poteka ustanovitev podjetja, kaj potrebujete in koliko vas bo stalo?

Vse o ustanovitvi podjetja!

Samostojni podjetnik ali d. o. o.?

Vsak novopečeni podjetnik je postavljen pred vprašanje: Ali bom ustanovil s. p. ali d. o. o.? Kakšne so razlike in kako izbrati?

Pri samostojnem podjetniku gre za večjo osebno odgovornost, saj za podjetje odgovarjate z vsem svojim premoženjem. Družba z omejeno odgovornostjo pa odgovarja le z vloženim kapitalom podjetja. Osnovni kapital, ki ga novopečeni podjetnik vloži v družbo z omejeno odgovornostjo mora znašati vsaj 7.500 €. Ta je lahko tako v denarju kot v opredmetenih sredstvih. Če želite d.o.o. ustanoviti na DATA točki boste morali za kapital nameniti denar. Če želite za kapital nameniti opredmetena sredstva, boste morali k notarju. To pa prinese dodatne stroške.

Izračunajte si vašo plačo!

podjetniško svetovanjeVse o obdavčitvi jubilejnih nagrad!

Kako postati novopečeni podjetnik z registracijo na DATA točki

Boste novopečeni podjetnik postali z ustanovitvijo s. p. ali d. o. o.? Ne glede na vašo odločitev, ste dobrodošli na Dati. Pri izbiri prave pravno-organizacijske oblike vam lahko svetujemo. Poglejmo, kaj vas čaka med procesom registracije:

  • Najprej morate pripraviti vso potrebno dokumentacijo. Določiti morate ime podjetja, naslov podjetja in izbrati dejavnost, ki jo boste opravljali. Razmisliti morate tudi o davkih in računovodstvu.
  • Kaj mora novopečeni podjetnik prinesti na DATA točko? Svoj osebni dokument in davčno številko. V primeru, da ni lastnik objekta, kjer bo prijavil poslovni naslov, pa potrebuje tudi soglasje lastnika, ki mora biti overjeno.
  • Kako poteka postopek ustanovitve s. p. na DATA točki? Izpolniti mora tri obrazce, ki mu jih priskrbi Datin referent. To so obrazci za vpis samostojnega podjetnika v Ajpesov register, oddaja davčnih podatkov na FURS in obrazec M1 za prijavo v obvezna socialna zavarovanja.

Za registracijo d.o.o. mora biti družbenik osebno prisoten na DATA točki. Če je družbenikov več, se morajo registracije udeležiti vsi. Koraki za ustanovitev d.o.o so zelo podobni, vendar morate pred uspešno registracijo obiskati tudi banko, kjer na začasni račun položite ustanovni kapital. Z bančnim potrdilom lahko registrirate d.o.o., po registraciji pa začasni račun spremenite v poslovnega.

Vas zanima odprtje normiranega s.p.?

Dodatna vprašanja, s katerimi se lahko sreča novopečeni podjetnik

Ker je vstop v podjetništvo in odprtje lastnega podjetja velik korak, ima skoraj vsak novopečeni podjetnik polno glavo vprašanj.

  1. Ali novopečeni podjetnik za ustanovitev podjetja potrebuje posebno izobrazbo? Ne.
  2. Lahko podjetje odprem tudi, če nisem Slovenec?  Da in v podjetju Data nudimo širok spekter storitev za tujce.
  3. Se da podatke spremeniti naknadno? Na DATA točki lahko brezplačno spremenite vse od imena, naslova in zastopnika podjetja, do njegove dejavnosti in kontaktnih podatkov.

Če potrebujete odgovore na še več vprašanj, ne odlašajte z rezervacijo termina za podjetniško svetovanje. To lahko storite s klicem na 01/600-1530 ali z elektronskim sporočilom na data@data.si. Za ustanovitev podjetja pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Prijavite se na e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search