Skip links
nameravana firma

Nameravana firma – kaj je to, zakaj je to koristen postopek?

Nameravana firma pomeni s strani družbenika družbe, ki se pripravlja na registracijo d.o.o., preverbo imena firme, preden jo uporabi za ime firme svojega podjetja na postopku registracije d.o.o. na DATA točki. Z nameravano firmo, ki jo potrdi sodišče še pred pripravo dokumentacije za vpis družbe v register podjetij, se družbenik izogne morebitnim dopolnitvam vloge s strani registrskega sodišča.

Informativni izračun plače

Nameravana firma je postopek, ki se ga opravi pred registracijo d.o.o.

Večina bodočih družbenikov družbe je v zadregi, ko se ob pripravi na registracijo d.o.o. loti iskanja imena firme. To bi naj bilo prepoznavno na trgu, naj bi označevalo dejavnost podjetja, bilo prijazno do uporabnika ipd. Predvsem pa mora biti tako, da bi si ga stranke hitro in enostavno zapomnile. Pri izbiri imena firme mora družbenik upoštevati zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki določa pravila glede imena firme. Več o tem smo pisali v tem članku. Da bi se družbenik prepričal, da je izbral unikatno ime firme, se lahko posluži postopka, ki se imenuje nameravana firma.

Mimogrede, ali tudi vi načrtujete ustanovitev d.o.o.? Ali registracijo s.p.? Potem pokličite na 01/600-1530 ter rezervirajte termin za registracijo podjetja!

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Nameravana firma in postopek registracije le-te

Za postopek registracije nameravane firme, se lahko družbenik obrne na DATA točko in referentu za postopek registracije pošlje sledeče podatke:

  1. Ime in priimek družbenika in njegovo EMŠO številko – če bo več družbenikov v bodoči družbi je dovolj, da se sporoči podatke enega družbenika;
  2. Ime firme, ki jo je izbral;
  3. Naslov, kamor želi sprejeti sklep o registraciji nameravane firme.

Referent opravi postopek registracije nameravane firme. V nekaj dneh družbenik prejme na naslov, ki ga je poslal referentu, sklep, da je nameravana firma vpisana. Če ime firme ni ustrezno, sodišče zavrne vpis nameravane firme in družbenik lahko ponovi postopek, dokler s strani sodišča ne dobi pozitivne odločitve. Nameravana firma se vpiše v register podjetij AJPES.

 Normirani s.p. 2023 – kaj se je spremenilo?

Nameravana firma je koristen postopek, ker skrajša vpis družbe v register podjetij

Nameravana firme je v registru AJPES na voljo družbeniku leto dni. Nihče drug ne more istega imena firme uporabiti pri registraciji d.o.o. Torej lahko družbenik kadarkoli v letu dni, ko se odloči za registracijo d.o.o., uporabi ime firme, ki je v registru navedena kot nameravana firma pod njegovim imenom. Nameravana firma je koristen postopek pred registracijo d.o.o. Registrsko sodišče namreč ne more vrniti vloge za registracijo d.o.o. v dopolnitev, zaradi neustreznega imena firme, ker je ime firme že nameravana firma.

Bodoči družbeniki d.o.o., potrebujete pri pripravi podatkov za registracijo d.o.o. koristne in praktične napotke naših izkušenih podjetniških svetovalcev? Za svetovanje lahko pišete na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search