Skip links
Nadomestilo za neizkoriščen dopust

Nadomestilo za neizkoriščen dopust – kdaj vam pripada?

Nadomestilo za neizkoriščen dopust je po navadi bolj izjema kot pravilo. Neizkoriščen dopust lahko prenesemo na naslednje leto, ampak v nekaterih primerih vam pripada tudi nadomestilo. Kdaj pa je temu tako?

Vas zanima ustanovitev svoje podjetje  Za rezervacijo termina lahko pokličete na 01/600-1530, nam napišete e-sporočilo na data@data.si ali izpolnite kontaktni obrazec.

Odprite s.p. na Dati!

Letni dopust in nadomestilo za neizkoriščen dopust

Letni dopust je pravica vsakega zaposlenega. Število dni letnega dopusta je odvisno od delovnika, delovne dobe, delovnih pogojev, števila otrok itd. Redno zaposlene osebe so upravičene do najmanj štirih tednov dopusta. Število dni letnega dopusta pa je odvisno tudi od števila delovnih dni, ki jih oseba opravi na teden.

4 dnevni delovnik 16 dni dopusta
5 dnevni delovnik 20 dni dopusta
5 dnevni delovnik in dve soboti 22 dni dopusta
6 dnevni delovnik 24 dni dopusta

Potrebujete pomoč na področju zakonodaje? Obrnite se na naše pravne svetovalce. Na voljo so vam na telefonski številko 01/600-1530.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti kot normiranec s.p.?

Nadomestilo za neizkoriščen dopust le v redkih primerih

Letni dopust je nekaj, kar mora delavec izkoristiti. Četudi si ga prenese na naslednje leto. O prenosu dopusta smo pisali tukaj. Kaj pa se zgodi, če delavec iz objektivnih razlogov ne more koristiti dopusta? Nadomestilo za neizkoriščen dopust lahko delavec prejme le v enem primeru – ko mu preneha pogodba o zaposlitvi. Kaj pa so razlogi, da delavec ne more izkoristiti letnega dopusta in v katerih primerih je upravičen do nadomestila?

Kakšen regres vas čaka v 2023?

Nadomestilo za neizkoriščen dopust – kaj pravi zakonodaja?

Nadomestilo za neizkoriščen dopust je ohlapno opredeljeno v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Zakon namreč ne podpira izjave delavca, s katero bi se odpovedal letnemu dopustu. Na podlagi take izjave mu denarno nadomestilo ne pripada. Izjema je zgolj prenehanje pogodbe o zaposlitvi.

Delavec lahko torej nadomestilo za neizkoriščen dopust prejme le, če prekine pogodbo o zaposlitvi in iz objektivnih razlogov ni mogel izkoristiti letnega dopusta. To je v primeru, da mu je delodajalec zavrnil vlogo za letni dopust med trajanjem pogodbe o zaposlitvi, ali pa delavec dopusta ni mogel koristiti zaradi bolniške, starševske ali druge odsotnosti.

Poskrbite torej, da dopust pravočasno koristite, saj obstaja večja verjetnost, da vam nekoriščeni dnevi propadejo, kot da dobite nadomestilo za neizkoriščen dopust. Lahko pa tudi ustanovite s.p. ali d.o.o. in za svoj dopust poskrbite sami. Pokličite na 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin za brezplačno registracijo podjetja.

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search