Skip links
krompirjeve

Krompirjeve počitnice – zakaj takšno poimenovanje?

Krompirjeve počitnice letos od 25. oktobra do 1. novembra

Krompirjeve počitnice so se za naše šolarje že začele. Po celotni Sloveniji potekajo zadnji teden v oktobru. Šolarji so letos tako prosti od sobote, 23. oktobra do vključno 1. novembra.

Informativno si lahko izračunate vašo plačo!

Krompirjeve počitnice uradno jesenske počitnice že od šolskega leta 1993/94

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vsako leto objavi šolski koledar. Od leta 1993 so v njem tudi jesenske počitnice. Te so na »sporedu« konec oktobra oz. v začetku novembra. Povezujejo oba praznika – dan reformacije 31. oktobra in dan spomina na mrtve, ki je 1. novembra.

Želite ustanoviti podjetje?podjetniško svetovanje

PREBERITE TUDI: CENE ELEKTRIKE SE VIŠAJO!

Nekoč so bile počitnice dejansko namenjene pobiranju krompirja

Ste se kdaj vprašali, zakaj se jesenske počitnice v pogovornem jeziku imenujejo krompirjeve počitnice? Času primerno bi jih mogoče lahko poimenovali kostanjeve počitnice. Mimogrede, prodaja in peka kostanja na ulici, je lahko ideja za dodaten zaslužek. Kakorkoli. Za takšno poimenovanje počitnic (torej krompirjeve počitnice) moramo pogledati nekoliko v preteklost in v tujino. Nekoč so namreč šolske počitnice bile prilagojene potrebam kmečkega prebivalstva in opravil. Takrat učenci dejansko med počitnicami niso počivali, ampak so bili prosti, da so lahko pomagali doma (med drugim pobirati krompir).

Veste, kaj morate urediti do konca leta?

Krompirjeve počitnice – izraz smo si sposodili iz Nemčije

V Nemčiji namreč začnejo s poukom že po 15. avgustu in imajo počitnice že nekje konec septembra, tako da se takrat dejansko pobira krompir na njivah. Počitnice so v Nemčiji poimenovane Kartoffelferien (die Kartoffel = krompir, die Ferien = počitnice). Ta izraz smo si (tudi preko zdomcev, ki živijo v Nemčiji) sposodili o njih. V Nemčiji s poukom sicer začnejo že po 15. avgustu, tako da imajo počitnice že konec septembra. V drugi polovici septembra (ponekod tudi prej) se na njivah kot že omenjeno dejansko pobira krompir.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search