Skip links
kolektivec

»Kolektivec« – lahko delodajalec odredi kolektivni dopust?

»Kolektivec« oz. kolektivni dopust

Kolektivec oz. kolektivni dopust je izraz, ki ga pogosto slišimo (večinoma) v poletnih mesecih. Ga delodajalec lahko odredi? In kako to stori? Preverite v članku. V našem podjetju Data imamo med drugim odlične pravne svetovalce, ki vam lahko pomagajo pri pripravi internih aktov podjetja, pogodb o zaposlitvi ipd. Prav tako vam lahko svetujejo na področjih delovnega, obligacijskega ter gospodarskega prava. Če bi potrebovali katero od njihovih storitev lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja.

Informativni izračun plače

Do 31. marca je potrebno odmeriti dopust

Nedavno smo pisali, da je rok za odmero letnega dopusta je 31. marec. Do takrat morajo delodajalci delavce pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Pri tem je potrebno upoštevati ZDR-1 ter morebitne kolektivne pogodbe in interne akte. Če potrebujete pomoč pri odmeri letnega dopusta, vam lahko pri tem pomagajo tudi naši pravni svetovalci, ki so dosegljivi na 01/600-1530.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

pravno svetovanje

Bi želeli zaslužiti z vašo idejo oz. hobijem?

Kolektivec je lahko določen s strani delodajalca!

Je kolektivec oz. kolektivni dopust tudi možnost delodajalca? Ga lahko odredi? Delodajalec lahko zaradi uresničitve potreb delovnega procesa določi tudi kolektivni dopust (kolektivec). Je pa zaradi temeljnega namena letnega dopusta bistveno, da ne omeji oz. negira pravice delavca do letnega dopusta zaradi potreb na delavčevi strani (počitek, rekreacija in družinske obveznosti).

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kako se določi kolektivec?

Delodajalec ima dolžnost, da delavce pisno obvesti o letnem razporedu delovnega časa. V njem je zajet tudi kolektivec oz. kolektivni dopust, če ga delodajalec načrtuje. V 148. členu ZDR-1 je določeno, da mora delodajalec pred začetkom koledarskega oz. poslovnega leta določiti letni razpored delovnega časa. V tem razporedu se za posamezno leto konkretno določi, kateri dnevi v koledarskem letu so delovni in na katere dneve se ne dela. Na ta način se tudi določi, kdaj bo organiziran kolektivec oz. kolektivni dopust pri delodajalcu. O tem mora pisno obvestiti delavce (na primer na določenem oglasnem mestu v poslovnih prostorih ali pa z uporabo informacijske tehnologije).

Potrebujete računovodski servis?! Postanite naša stranka!

Preberite še ostale članke glede dopusta!

Preverite tudi ostale članke, ki so povezane z dopustom in smo o njih pisali nedavno. Preverite, kdaj vam pripada izredni dopust, kako izračunati sorazmerni del dopusta ter do kdaj morate izkoristiti preostanek dopusta iz 2021!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search