Skip links
katero obliko podjetja

Katero obliko podjetja lahko odprete? Najpogostejši sta s.p. in d.o.o.!

Katero obliko podjetja lahko ustanovite na DATA točki?

Katero obliko podjetja ustanoviti? To je pogosta dilema bodočih podjetnikov. Daleč najpogostejši obliki sta s.p. in d.o.o. Tisti, ki pa so že zaposleni za polni delovni čas, se lahko odločijo, da bodo odprli popoldanski s.p. Če želite tudi vi registrirati podjetje, lahko to storite na naši DATA točki! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali pa rezervirate termin prek spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja

Ste v dilemi ali odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ko se oseba odloči za vstop na podjetniško pot, je eno izmed najpogostejših vprašanj: Katero obliko podjetja izbrati? Kot že omenjeno sta daleč najpogostejši obliki družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) ali samostojni podjetnik (s.p.). Če tudi vi razmišljate o tem, katero obliko podjetja odpreti, so vam lahko v pomoč naši brezplačni seminarji! Pred registracijo podjetja vam priporočamo udeležbo na naslednjih seminarjih:

Izračunajte si vašo plačo!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kakšne so sploh razlike med s.p. in d.o.o.?

Če iščete odgovor na vprašanje katero obliko podjetja ustanoviti, vam bodo mogoče v pomoč nekatere osnovne razlike med s.p. in d.o.o. Za ustanovitev d.o.o. je potreben osnovni kapital v najmanjšem znesku 7500 evrov. Za odprtje s.p. kapitala ne potrebujete. A razlike so nato pri odgovornosti. S.p. namreč odgovarja z osebnim premoženjem, medtem ko je odgovornost pri d.o.o. s kapitalom podjetja. Pomembno pa je seveda poznati tudi obdavčitev ene in druge oblike podjetja. Več o obdavčitvi s.p. smo pisali v članku Obdavčitev sp – pred ustanovitvijo je treba vedeti, kako! O obdavčitvi d.o.o. pa lahko več preberete v tem članku. Ker je ustanovitev podjetja vseeno pomembna odločitev, se lahko pred samo registracijo podjetja posvetujete z našimi svetovalci. V podjetju DATA imamo podjetniške, davčne, računovodske in pravne svetovalce! Za ponudbo za svetovanje lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Katero obliko podjetja lahko odprete, če ste že redno zaposleni za polni delovni čas?

Pogosto vprašanje, ki ga dobijo naši svetovalci je tudi: »Ali lahko odprem podjetje, če sem redno zaposlen?« Odgovor je da. Katero obliko podjetja pa? V tem primeru pride v poštev t.i. popoldanski s.p. oz. dopolnilna dejavnost. Pogovorno se uporablja tudi izraz »popoldanc«. Takšno obliko podjetja lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni delovni čas (40 ur tedensko). Pravno-formalni status »rednega« in popoldanskega s.p.-ja je popolnoma enak. Razlika je le pri plačilu prispevkov za socialno varnost. Popoldanski s.p. namreč plačuje pavšalne prispevke. Ti za leto 2022 znašajo 81,04 evrov. Prispevki za redni s.p. pa so v 2022 451,41 evra. Za več informacij glede odprtja podjetja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search