Skip links
kapital za odprtje doo

Kapital za odprtje doo – mora biti nujno v denarju?

Kapital za odprtje doo – ali je nujno, da je kapital v denarju? Koliko znaša najnižji znesek kapitala za odprtje doo? Kakšna je možnost, če za kapital ne namenite denarja?

Ustanovitev podjetja

Kakšne so možnosti?

Za kapital za odprtje doo ni nujno, da je v denarju. Kapital za odprtje doo lahko družbenik(i) pripravi(jo) tudi v osnovnih sredstvih, lahko tudi delno v denarju, delno v osnovnih sredstvih. Kdaj mora družbenik pripraviti kapital za odprtje doo v denarju? Kdaj v osnovnih sredstvih? V kakšni obliki bo kapital za odprtje doo je odvisno, kje bo družbenik opravil postopek registracije doo. Imate namen v kratkem registrirati doo? Postopek registracije doo lahko opravite na naši DATA točki. V nadaljevanju si preberite, kakšni so pogoji glede kapitala, če imate namen registracijo doo opraviti na DATA točki. Za termin registracije s.p. ali d.o.o. lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Lahko pa termin rezervirate tudi preko spletnega obrazca!

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Odprtje doo na DATA točki

V primeru, da se družbenik odloči postopek registracije doo opraviti na DATA točki, bo moral kapital za odprtje doo pripraviti v denarju. Najnižji znesek kapitala za odprtje doo na DATA točki je 7.500,00 evrov. Postopek registracije doo na DATA točki ni povezan s stroški. Kapitala za ustanovitev doo ni potrebno prinesti na postopek. Družbenik, ki bo postopek registracije doo opravil na DATA točki, bo na postopek prinesel le osebni dokument in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za doo. Vso dokumentacijo mu bo pripravil referent DATA točke. Po podpisu dokumentacije, bo družbenik prejel dokumente potrebne za odprtje začasnega računa na izbrani banki. Ko mu bo banka odprla začasni račun za namene registracije doo, bo na ta račun nakazal ali položil kapital za odprtje doo v višini 7.500,00 evrov. Potrdilo banke bo družbenik vrnil referentu DATA točke in ta bo vlogo za registracijo doo elektronsko oddal na registrsko sodišče.

Regres 2023 – koliko znaša minimalni regres, do kdaj se izplača?

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kapital za odprtje doo – kaj se z njim zgodi po vpisu doo v register podjetij

Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, se družbenik vrne nazaj na banko in začasni račun banka spremeni v poslovni račun. Od tega trenutka dalje je kapital last družbe. Družba ga lahko uporabi za tekoče stroške poslovanja. Praksa družbenikov, ki so si izposodili denar za ustanovni kapital in ga po registraciji doo v celoti dvignili z računa, ni dovoljena. Tudi ni dovoljeno veriženje podjetij (495. člen ZGD-1).

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

Kapital za odprtje doo v osnovnih sredstvih

Kadar družbenik za ustanovitev doo nameni kapital v osnovnih sredstvih (stroji, oprema, zemljišča, intelektualna lastnina…), registracije doo ne more opraviti na DATA točki, ampak mora postopek opraviti pri notarju. Preden gre k notarju, mu mora sodni cenilec oceniti vrednost osnovnih sredstev. Vrednost osnovnih sredstev mora biti vsaj 7.500,00 evrov. Z zapisnikom sodnega cenilca, osebnim dokumentom in po potrebi z izjavo lastnika objekta za poslovni naslov doo, se družbenik odpravi do izbranega notarja na postopek registracije doo.

Kaj se mi bolj izplača? Zbrati kapital za odprtje doo v denarju in se na postopek odpraviti na DATA točko ali določiti osnovna sredstva, plačati sodnega cenilca in notarja in pri notarju opraviti postopek registracije doo? So še kakšne druge omejitve, da registracije doo ne morem opraviti na DATA točki? Na ta in podobna vprašanja vam lahko odgovorimo podjetniški svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search