Skip links
izvoz blaga in DDV

Izvoz blaga in DDV – kdaj ga je potrebno zaračunati?

Izvoz blaga in DDV sta temi, s katerima se srečujejo vsa trgovinska podjetja, ki svoje blago, proizvode in izdelke prodajajo na trgih izven Republike Slovenije. Ker je slovenski trg pogosto za trgovce premajhen, usmerjajo prodajo tudi v tujino. Kako pa izvoz blaga in DDV vplivata na poslovanje podjetja?

Potrebujete pomoč na področju davkov? Obrnite se na naše davčne svetovalce! Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na plačljivo strokovno posvetovanje!

Izračunajte si vašo plačo!

Prodaja blaga v drugo državo članico EU

Kadar slovenski prodajalec (zavezanec za DDV) prodaja blago v drugo državo članico EU in je prejemnik blaga tudi zavezanec za DDV, se izvoz blaga in DDV ne prijavlja v carinski postopek. To pomeni, da se ne izpolnjuje carinska deklaracija (MRN), niti se ne zaračuna slovenski DDV. Podlaga za oprostitev je navedena v 46. členu ZDDV-1 oz. v Direktivi 2006/112/ES (1. odst. 138. člena). Izvoz blaga in DDV oprostitev je potrebno ustrezno dokazovati ob morebitnem davčnem nadzoru ali kontroli – običajno s popolno izpolnjenimi in podpisanimi spremnimi prevoznimi listinami (CMR). Prodajalec lahko tudi zahteva od kupca potrjeno izjavo o prevozu blaga, ki mora vsebovati:

  • ime in naslov dobavitelja;
  • številka in datum računa;
  • ime, naslov in identifikacijska številka za DDV kupca;
  • prevozno sredstvo, s katerim bo blago odpeljano, s številko prometnega dovoljenja;
  • namembni kraj v drugi državi članici;
  • navedba osebe, ki lahko slovenskemu FURSu posreduje informacije glede namembnega kraja tega blaga.

V primeru, da gre za izvoz blaga in DDV pri tako imenovanih tristranskih poslih, se na izdanem računu za oprostitev DDV navede ustrezna podlaga glede na status slovenskega zavezanca v poslu:

  • če je slovenski zavezanec za DDV prvi v verigi se navede Oprostitev po 46. členu ZDDV-1 (ali 138/1 Direktive 2006/112/ES);
  • če pa je slovenski zavezanec za DDV drugi v verigi se navede Obrnjena davčna obveznost (tristranska dobava).

Izvoz blaga in DDV v drugo državo članico EU je tudi predmet posebnega poročanja, Intrastat, vendar šele ko zavezanec preseže letni limit prodaje 270.000 evrov (podatek za 2023). Slovenski prodajalci blaga, ki pošiljajo blago kupcem fizičnim osebam v drugo državo članico EU morajo za izvoz blaga in DDV upoštevati pravila posebne ureditve OSS oz. VEM, kjer je limit, za ustrezno identifikacijo in zaračunavanje tujih DDV, 10.000 evrov.

V podjetju Data vam lahko pri poslovanju v tujini na pomoč priskočijo tudi pravni svetovalci! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Kako odpreti s.p.?

davčno svetovanje

Izračun minimalne plače 2023

Prodaja blaga izven EU območja

V kolikor slovenski zavezanec prodaja blago izven območja EU, tovrstni promet seveda ni predmet obdavčitve z DDV. To pomeni, da na računu slovenski prodajalec navede ustrezno podlago za oprostitev:

  • če blago odpelje prodajalec: 52/1/a ZDDV-1 (146/1/a Direktiva 2006/112/ES);
  • če blago odpelje kupec: 52/1/b ZDDV-1 (146/1/b Direktiva 2006/112/ES).

Pri carinskem izvoznem postopku se izpolni carinska deklaracija, MRN, katere spremljajoči dokumenti so tudi račun, paketni list, tovorni list, CMR idr. Spletna stran FURS omogoča poizvedbo na podlagi MRN o stanju deklaracij v tranzitnih, izvoznih in uvoznih postopkih, začetih v Sloveniji (sledenje MRN).

Več o izvozu blaga smo že pisali v tem članku.

Vas zanima odprtje normiranega s.p.?

Prodaja blaga – nezavezanci za DDV

Slovenski prodajalci blaga, ki niso identificirani za namene DDV, seveda pri prodaji ne zaračunavajo DDV. Torej tudi izvoz blaga in DDV pri tem ni nobena izjema. Izdan račun bo vseboval le prodajno vrednost, ne glede na to kdo bo prejemnik blaga (zavezanec iz druge države ali fizična oseba). Nezavezanci za DDV pa morajo vsekakor paziti na limit prodaje v druge države, članice EU, kadar prodajajo fizičnim osebam. V primeru preseženega limita za posebno ureditev OSS/VEM se morajo identificirati vsaj za te namene DDV. Limit za obvezno identifikacijo v namene DDV je prodaja v Sloveniji nad 50.000 evrov v 12 mesecih.

Želite tudi vi izvažati blago v tujino in vas zanima ustanovitev podjetja? Obiščite našo spletno stran in rezervirajte svoj termin registracije!

Vse o obdavčitvi jubilejnih nagrad!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search