Skip links
izjava lastnika za sp

Izjava lastnika za sp – ali potrebujete soglasje lastnika?

Izjava lastnika za sp je dokument, ki ga morajo pri postopku registracije sp pripraviti bodoči podjetniki, če naslov svojega podjetja določijo na lokaciji (stanovanju ali hiši), katere niso lastniki ali vsaj solastniki.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Pogosta vprašanja glede izjave lastnika objekta

Gre za obrazec, ki se uradno imenuje Izjava lastnika objekta na podlagi tretjega odstavka 74. člena ZGD-1. Najdete ga lahko na tej povezavi. Kaj sploh je izjava lastnika za sp? Kdo jo mora izpolniti? Kaj pomeni overitev podpisa na izjavi? Če mi je lastnik izjavo izpolnil lani, ko sem prvič registriral sp, jo lahko uporabim spet ob vnovični registraciji? Vsa ta in podobna vprašanja nam svetovalcem podjetja DATA pogosto zastavljate tisti, ki se pripravljate na registracijo sp. V nadaljevanju članka, si preberite pojasnila na najbolj pogoste dileme. Če želite individualno obravnavo pa nas pokličite na 01/600-1530! Posvetujete se z našimi podjetniškimi svetovalci! Na naši DATA točki pa lahko seveda ustanovite s.p. ali d.o.o.! Termin za registracijo podjetja lahko rezervirate tudi prek spletnega obrazca!

Informativni izračun dohodnine

Izjava lastnika za sp – kdaj jo morate pripraviti in kako?

Če podjetnik naslov podjetja določi na lokaciji, katere ni lastnik ali solastnik, mora na postopek registracije sp prinesti overjeno izjavo lastnika objekta za sp. Dejstvo, da ima podjetnik na lokaciji, v stanovanju stalno bivanje, ni dovolj. Gre za lastništvo nepremičnine. Če bo naslov sp v stanovanju v večstanovanjski hiši, potem se pripravi izjava lastnika sp za stanovanje. Lastnik stanovanja v večstanovanjski hiši izpolni izjavo, jo podpiše in svoj podpis na izjavi overi,. Če je lastnik nepremičnine, kjer bo poslovni naslov sp podjetje, potem izjavo izpolni zastopnik oz. direktor podjetja in poskrbi za overitev podpisa na tej izjavi. Če je več lastnikov nepremičnine ali stanovanja je dovolj, da je izjava lastnika za sp izpolnjena s strani enega lastnika, ki je vsaj 25-odstotni lastnik nepremičnine.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

podjetniško svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Izjava lastnika za sp – kako lastnik overi podpis na izjavi?

Overitev podpisa na izjavi, lastnik nepremičnine lahko opravi ali pri notarju ali na upravni enoti ali osebno na DATA točki, kjer podjetnik opravlja postopek registracije sp. V tem zadnjem primeru referent DATA točke overi podpis lastnika na izjavi. Izjava lastnika za sp ne sme biti starejša od 30 dni. V nasprotnem primeru jo registrski organ zavrne in pošlje vlogo za vpis sp v dopolnitev. Zato izjava lastnika za sp, ki ste jo pripravili ob prvi registraciji podjetja pred letom dni, ni veljaven dokument pri vnovični registraciji sp in jo je potrebno pripraviti na novo.

 Normirani s.p. 2023 – kaj se je spremenilo?

Izjava lastnika za sp in storitev virtualne pisarne

Zgodi se, da je lastnik objekta odsoten, bolan ali pa ne želi podpisati izjave lastnika za sp. V takem primeru nudimo podjetnikom možnost najema virtualne pisarne v našem podjetju. Virtualna pisarna pomeni, da ima podjetnik naslov na lokaciji podjetja DATA, referent DATA točke pa v tem primeru poskrbi za pripravo izjave lastnika objekta za sp. Več o vsebini storitve virtualne pisarne in ceni storitve, si lahko preberete na tej povezavi.

Podjetniki, če imate vprašanja pred registracijo sp, tudi glede izjave lastnika objekta za sp, smo vam na voljo naši podjetniški svetovalci. Pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 ter se naročite na svetovanje.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search