Skip links
iskanje po povezanih osebah

Novost v PRS: iskanje po povezanih osebah

Pri osebah, ki so v Poslovni register Slovenije (PRS) vpisane kot ustanovitelji, družbeniki, zastopniki ali člani organa nadzora v gospodarskih družbah in drugih subjektih vpisa v sodni register, je po novem omogočeno iskanje po povezanih osebah.

>>> Vas zanima ustanovitev podjetja? Veste, kako poteka vpis v Poslovni Register Slovenije? Vse informacije dobite na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

[izobrazevanje type=”skupinsko-svetovanje”]

Dopolnjena ureditev ponuja možnost vpogleda o udeležbi posameznika v povezanih osebah, ki uporabniku skrajša pot. Uporabniki lahko za vse osebe, ki v določenem poslovnem subjektu nastopajo v vlogi ustanovitelja, družbenika, zastopnika ali člana organa osebe, z dodatno zahtevo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) preverijo, v kakšni vlogi in v katerem poslovnem subjektu še nastopajo.

Ajpes omogoča iskanje po povezanih osebah

Skladno z Zakonom o sodnem registru je od 14. aprila 2018 dalje pri osebah, ki so vpisane kot ustanovitelji, družbeniki, zastopniki ali člani organa nadzora v gospodarskih družbah in drugih subjektih vpisa v sodni register, omogočeno iskanje po povezanih osebah. Iskalnik se nahaja na Ajpesovi spletni strani.

Z izbiro gumba “Povezane osebe”, ki se nahaja pri podatkih o posamezni osebi, lahko pridobite seznam pravnih oseb, v katerih je ta oseba vpisana v eni izmed prej navedenih funkcij (ustanovitelj, družbenik, zastopnik, član organa nadzora).

Iskanje, v katerih poslovnih subjektih je določena oseba ustanovitelj, družbenik, zastopnik ali član organa nadzora je bilo že sedaj omogočeno. In sicer:

iskanje po povezanih osebah

  • po fizičnih osebah je bilo omogočeno iskanje na podlagi kombinacije naslednjih podatkov: ime in priimek in davčna številka ali EMŠO ali naslov,
  • pri pravni osebi pa na podlagi matične ali davčne številke ali firme.

Nova možnost pa omogoča enostavnejše iskanje teh podatkov, če poznate vsaj eno pravno osebo, v kateri je oseba vpisana.

>>> Ko registrirate s. p., morate izbrati tudi način vodenja poslovnih knjig in biti seznanjeni z načinom ugotavljanja davčne osnove. Če boste želeli imeti t. i. status normiranca, se pravočasno pozanimjate, kakšne obveznosti boste imeli > Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

[izobrazevanje type=”normiranec”]

>>> Furs pojasnjuje seštevanje prihodkov pri normirancih

PRS ponuja tudi informacije o odprtih računih v tujini

Poslovni register Slovenije je baza podatkov o vseh poslovnih subjektih s sedežem na območju Republike Slovenije, ki opravljajo dejavnost. Vsebuje tudi podatke o njihovih podružnicah in podružnicah tujih podjetij. Poleg tega v njem lahko preverite, ali ima poslovni subjekt odprte račune v tujini. Register vodi, upravlja in vzdržuje Ajpes.

PRS se vodi z namenom zagotavljanja varnosti pravnega prometa, za statistične, davčne in raziskovalne namene ter za zagotavljanje podatkov drugim organom z enega mesta za izvajanje z zakonom določenih nalog.

Slovenski poslovni register pa je prek evropskega portala e-Pravosodje povezan tudi s tovrstnimi registri ostalih članic Evropske unije (EU).

Državljani, podjetja in nacionalni organi torej lahko iščejo tudi informacije o podjetjih iz nacionalnih poslovnih registrov. Če vas torej zanimajo podatki o kateri izmed tujih gospodarskih družb, s sedežem v EU, informacije dobite na portalu e-Pravosodje.

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search