Skip links
Gradbena dejavnost

Gradbena dejavnost – dober trenutek za ustanovitev podjetja!

Gradbena dejavnost se je julija v Sloveniji najbolj povečala v celotni Evropski uniji

Gradbena dejavnost  oziroma obseg gradbenih del v Evropski uniji se je julija v primerjavi z junijem povečal za 0,4 odstotka. Na letni ravni je ta obseg porasel za 3,9 odstotka. Največji skok na področju gradbena dejavnost je v mesečni primerjavi beležila Slovenija, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat.

Če as je torej pravi, da razmislite, ali je gradbena dejavnost vaša poslovna priložnost. Vabimo vas k udeležbi na brezplačnem seminarju o tem, kako lahko zaslužite s poslovno idejo. Naš sklop priprav na podjetniško pot se nadaljuje s seminarjem o prednostih in slabostih zaposlitve.

[izobrazevanje type=”samozaposlitev”]

Kako pa so gradbene dejavnosti razvrščene v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) in katere izmed njih morate registrirati, ko se odločite za ustanovitev podjetja?

Gradbeništvo je v SKD razdeljeno v tri podkategorije:

  • gradnja stavb,
  • gradnja inženirskih objektov in
  • specializirana gradbena dela.

Pri tem so upoštevane tako nove gradnje kot obnovitvena dela, popravila, vzdrževanje, postavljanje montažnih stavb ali objektov na gradbišču in tudi gradnja začasnih objektov.

Gradbena dejavnostSplošno gradbeništvo pomeni gradnjo kompletnih stanovanjskih in nestanovanjskih stavb ali pa gradnjo inženirskih objektov, kot so avtoceste, ceste, mostovi, predori, železniške proge, letališča, pristanišča in drugi vodni objekti, namakalni sistemi, kanalizacija, industrijski objekti, cevovodi in električni vodi, športni objekti itd. V specializirano gradbeništvo spada gradnja delov stavb in inženirskih objektov ali pripravljalna dela za ta namen. Običajno gre za specializirana dela, ki zahtevajo posebno strokovnost, mehanizacijo ali opremo. Sem spadajo postopki, kot so pilotiranje, temeljenje, vrtanje vodnjakov za vodo, betonska dela, zidanje, tlakovanje, pokrivanje streh itd. Med inštalacije pri gradnjah spada montaža vseh vrst napeljav, ki so potrebne za funkcionalnost stavbe. Denimo vodovodne napeljave, inštalacija sistemov za ogrevanje in klimatskih naprav, anten, alarmnih sistemov in podobnih električnih napeljav, inštalacija protipožarnih pršilnih sistemov, dvigal in tekočih stopnic itd. Vključena so tudi izolacijska dela, montaža ograj, vgradnja hladilnih sistemov, inštalacija razsvetljave in signalizacijskih sistemov za ceste, železnice, letališča, pristanišča itd.

Podpiramo vas pri vodenju podjetja

VEM točka Data vam omogoča hitro in brezplačno registracijo podjetja. Podpiramo vas tudi v nadaljevanju podjetniške poti. Pri zanesljivem vodenju novega podjetja se lahko zanesete na naše izkušene računovodje. Na naši spletni strani pa so na voljo tudi številni kalkulatorji, ki vam olajšajo podjetniške naloge, denimo izračun plače, ki vam pomaga do dodatka, koliko morate nameniti za plače zaposlenih.

Informativni izračun

Svetujemo vam, da preverite, ali je vaša gradbena dejavnost usklajena tudi s spremenjenim Zakonom o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Ta regulira poklica pooblaščeni inženir in vodja del, kot smo pisali pred nedavnim. Naši pravni svetovalci z bogatimi izkušnjami na kadrovskem področju vam svetujejo glede zaposlovanja reguliranih poklicev.

[izobrazevanje type=”obveznosti-delodajalcev”]

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search