Skip links
gospodarska rast

Gospodarska rast na območju evra višja za 1,5 odstotka

Po poročanju Evropskega statističnega urada Eurostat je območje evra v lanskem letu doseglo gospodarsko rast v višini 0,3 odstotka. Gre za primerljivo gospodarsko rast s četrtletjem pred tem in v skladu z predvidevanji evropskih analitikov.

[seminar id=”75341″ txt=”Katere zakone morate podjetniki obvezno dobro poznati? Kako se lahko pravilno pripravite na prve obiske inšpektorjev? Na vaša vprašanja vam odgovorimo na seminarju.”]

Rast se je povečala tudi v drugih državah članicah EU

gospodarska rast

V celem lanskem letu pa se je po podatkih Eurostata obseg bruto domačega proizvoda 19 držav z evrom povečal za 1,5 odstotka ter za 1,8 odstotka v vseh 28 državah članicah Evropske unije.

Obseg BDP v EU se je v zadnjem lanskem četrtletju prav tako povečal za 0,3 odstotka glede na četrtletje prej.

Najvišjo gospodarsko rast dosegla Slovaška

Na letni ravni je bila gospodarska rast v EU 1,8-odstotna. Kot pravijo na Eurostatu, so najvišjo rast dosegle Slovaška (4-odstotna gospodarska rast), Romunija (3,8-odstotna gospodarska rast), Poljska (3,6-odstotna gospodarska rast) in Španija (3,5-odsototna gospodarska rast).

Obseg BDP se je v lanskem letu skrčil le v Grčiji (-1,9 odstotka) in na Finskem (-0,2 odstotka). Za Slovenijo Eurostat še nima podatka.

Vir: Evropski statistični urad

[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search