Skip links
evropska zdravstvena izkaznica

Evropska zdravstvena izkaznica – naročite jo, še preden odpotujete!

Evropska zdravstvena izkaznica vam omogoča nujno zdravstveno pomoč v državah EU in drugod

Evropska zdravstvena izkaznica je kartica, ki je za zavarovance ZZZS brezplačna. Ta potrjuje, da ste upravičeni do nujnih zdravstvenih storitev med bivanjem v tujini, študijem v tujini ali med potovanji. Evropska zdravstvena izkaznica je načeloma veljavna za 1 leto, razen za upokojence in tiste, ki jim zdravstveno zavarovanje poteče prej kot v enem letu. Kako torej do te kartice?

Informativni izračun plače

Evropska zdravstvena izkaznica – kje vse je veljavna? Kakšno storitev lahko z njo pričakujete?

Evropska zdravstvena izkaznica velja v vseh državah članicah EU, v Evropskem gospodarskem prostoru in Švici. V teh državah vam krije nujne in potrebne zdravstvene storitve. Evropska zdravstvena izkaznica velja tudi v Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji ter Srbiji, kjer ste z njo upravičeni do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči. Pri potovanjih v te države pa ne pozabite niti na morebitno zahtevo po covid potrdilu.

Želite odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Kako se pridobi evropska zdravstvena izkaznica?

Evropska zdravstvena izkaznica je brezplačna za vse zavarovance, ki imajo veljavno obvezno zdravstveno zavarovanje. Pridobite jo z izpolnitvijo spletne vloge, ki jo lahko najdete tukaj. Alternativno je lahko evropska kartica zdravstvenega zavarovanja naročena tudi preko telefona, dokler lahko pošljete sms iz kateregakoli domačega mobilnega omrežja. Te storitve ne morate opraviti, če ste trenutno v gostovanju pri tujem mobilnem operaterju.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

davčno svetovanje

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS

Kako hitro je evropska zdravstvena izkaznica v vašem poštnem nabiralniku?

Evropska zdravstvena izkaznica je po zagotovilih ZZZS vaša v 4 delovnih dneh od pravilno oddanega naročila. V primeru nenadne potrebe po potovanju v tujino oziroma v kolikor kartice ni mogoče izdati pravočasno zaradi katerega drugega razloga, lahko na območni enoti ali izpostavi ZZZS pridobite enakovreden certifikat. Takšen certifikat predstavlja začasno nadomestilo za evropsko kartico in je veljaven 3 mesece od izdaje.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Kaj pa evropska zdravstvena izkaznica za tiste, ki stalno prebivajo v državi članici EU, EGP in Švici?

V primeru da gre za osebe, ki so bodisi slovenski upokojenci, bodisi njihovi družinski člani ali družinski člani slovenskih aktivnih zavarovancev, lahko kartico naročijo pri območni enoti ali izpostavi ZZZS. Evropska zdravstvena izkaznica je veljavna za obdobje največ 1 leto, razen če zavarovancu poteče obvezno zdravstveno zavarovanje pred tem časom. Upokojencem lahko ZZZS izda izkaznico za obdobje 5 let.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search