Skip links
evropska zdravstvena izkaznica

Evropska zdravstvena izkaznica – kje vse velja?

Evropska zdravstvena izkaznica je kartica, ki za zavarovance ZZZS omogoča dostop do nujnih zdravstvenih storitev med bivanjem v tujini, študijem v tujini ali pa med potovanji. To zavarovancem ZZZS omogoča brezplačno. Koliko časa pa je kartica veljavna? In v katerih državah jo je mogoče uporabljati?

Ste v procesu ustanavljanja s.p. ali d.o.o.? V podjetju Data nudimo novim podjetnikom velik izbor storitev, od računovodskega servisa do pravnega svetovanja. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in se naročite na termin registracije podjetja!

Izračunajte plačo!

Evropska zdravstvena izkaznica – kje vse je veljavna in koliko časa?

Evropska zdravstvena izkaznica je veljavna eno leto. Izjeme so le upokojenci in tisti, ki jim zdravstveno zavarovanje poteče pred iztekom same izkaznice. Zavarovanci ZZZS lahko izkaznico uporabljajo v vseh državah članicah Evropske Unije, v Evropske gospodarskem prostoru in v Švici. V teh državah lahko zavarovanci ZZZS pričakujejo, da jim bo pokrila vse nujne in potrebne zdravstvene storitve.

Potem pa so tu še Avstralija, Združeno Kraljestvo, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Severna Makedonija in Srbija. V teh državah lahko z evropsko kartico uveljavljate zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

Registracija s.p. na DATA točki! 

pravno svetovanje

Izračun minimalne plače 2023

Evropska zdravstvena izkaznica – kako jo pridobimo?

Pridobitev evropske zdravstvene izkaznice je za zavarovance ZZZS preprosta. Zavarovanci jo lahko pridobijo s tem, da izpolnijo spletno vlogo. Lahko jo najdete na tej povezavi. V kolikor pa spletna rešitev ni na voljo pa lahko zavarovanci ZZZS evropsko zdravstveno izkaznico naročijo tudi preko telefona. To storite tako, da na telefonsko številko 031 771 009 pošljete SMS sporočilo z vsebino: EUKZZ ter ZZZS številka.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Česa pa evropska zdravstvena izkaznica ne nudi?

Pomembno si je zapomniti, da evropska zdravstvena izkaznica ne nudi določenih storitev. Med drugim evropska zdravstvena izkaznica:

  • ni nadomestilo za turistično zavarovanje;
  • ne krije stroškov zasebnega zdravstvenega varstva;
  • ne krije stroškov povratnega leta v domovino ali izgubljene oz. ukradene lastnine;
  • ne krije stroškov zdravstvenih storitev, če je razlog vašega potovanja načrtovano zdravljenje v tujini;
  • ne zagotavlja brezplačnih storitev, saj so zdravstveni sistemi med državami različni.

Mimogrede, se odločate za ustanovitev podjetja? Obrnite se na podjetje Data! Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na termin registracije podjetja!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search