Skip links
DMV bo nižji: bodo tudi cene novih vozil nižje?

DMV bo nižji: bodo tudi cene novih vozil nižje?

DMV (davek na motorna vozila) naj bi se z januarjem 2021 znižal. Ta sprememba poraja vprašanje, ali bodo tudi cene vozil nižje. Kaj torej lahko pričakujemo?

Informativni izračun plače

Razmišljate o nakupu vozila za svoje podjetje? Imate vprašanja glede odbitka DDV in zniževanja dobička? Pišite našim izkušenim računovodjem in davčnim strokovnjakom na data@data.si ter povprašajte po ponudbi za individualno svetovanje!

13. DNEVI PODJETNIŠTVA

DMV od januarja 2021 nižji

DMV se plačuje za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Slovenije. Velja sicer za vozila iz določenih tarifnih oznak, kot so določena v carinski tarifi Evropske skupnosti.

Pred dnevi je Ministrstvo za finance poslalo v vladno obravnavo predlog novega DMV-ja. Ta temelji na januarskem predlogu, ki so mu dodali nekaj popravkov, in sicer:

  • iz predloga je izvzeta ideja o obdavčitvi, ki temelji na moči motorjev,
  • ukinjen je luksuzni davek, s katerim želijo kupce višjega cenovnega razreda avtomobilov spodbuditi k registraciji vozil v Sloveniji, namesto v drugih davčno ugodnejših državah.

Informativni izračun dohodnine

Kakšen bo novi DMV?

[oblacek id=6 txt=”Potrebujete pravni nasvet?” link=’Pošljite povpraševanje!’]Spomnimo, da so napovedi kazale, da bo nov davek avtomobile podražil, a naj temu ne bi bilo tako. Po novem predlogu zakona naj bi za vsa vozila veljal določen enotni davek. Prenovila se bo lestvica za odmero DMV-ja, ki stopi v veljavo z januarjem 2021. Pri novi lestvici se bo upoštevala nova metoda merjenja izpustov ogljikovega dioksida za nova vozila. Tudi razlike v obdavčitvi bencinskih in dizelskih vozil so tokrat precej manjše kot v januarskem predlogu.

Po novem zakonu osnova za izračun DMV-ja ne bo več vrednost vozila. Davek se bo namreč izračunal glede na izpust ogljikovega dioksida, vrste goriva in glede na emisijski standard Euro.

13. DNEVI PODJETNIŠTVA

Novi DMV v številkah

Aktualna obdavčitev se giblje med 0,5 in 28 odstotkov. Novi izračun pa bo drugačen, saj se z odstotkov, vezanih na vrednost avtomobila, prehaja na fiksne zneske.

  • Varčna vozila z izpusti pod 100 grami ogljikovega dioksida na kilometer bodo imela pribitek 20 evrov za bencinske avtomobile, 25 evrov pa za dizelske.
  • V razredu, kjer se nahaja največ vozil, naj bi bil pribitek na nabavno ceno vozila 48 evrov za bencinski motor, 57 evrov za dizelskega.
  • Za bencinske in dizelske motorje naj bi se obračunal še en davek, ki je vezan na okoljske predpise. Rabljeni avtomobili do Euro 4 bodo imeli pribitek 500 evrov za bencin oziroma 750 evrov za dizel. Najčistejši avtomobili bodo imeli od 15 do 25 evrov pribitka.

Pravni nasvet

S starostjo vozila pada višina davka

Pri rabljenih avtomobilih se bo DMV na leto znižal za približno devet odstotkov. Oprostitev plačila davka pa naj bi še naprej veljala za:

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.
[wpsr_facebook]

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search