Skip links
dela od doma

Dela od doma se ne izplača popolnoma ukiniti! Prihaja “kuhanje žabe”!

Dela od doma nekatera ugledna tehnološka podjetja niti ne bodo popolnoma ukinila

Dela od doma ni smotrno na hitro ukiniti v podjetju. Tehnološki velikani napovedujejo uvajanje t.i. pristopa “kuhanja žabe”, saj lahko ob hitri in prisilni vrnitvi zaposlenih na delo v pisarne pride do upora zaposlenih. Najbolj očitna rešitev prihaja v obliki hibridnega dela. Kakšna je potemtakem najboljša formula za hibridno obliko dela od doma? Kakšna so opažanja delodajalcev?

Informativni izračun plače

Kaj naj zaposleni pričakuje od “kuhanja žabe” in zakaj je to dobro zanj?

Pri Googlu se je v aprilu pričela počasna tranzicija in prestop iz dela od doma k postopnemu vračanju v pisarne. Takšno postopno in čimbolj neopazno vrnitev na zahtevo delodajalcev primerjajo s t.i. “kuhanjem žabe”. Postopek tranzicije je za zaposlovalca priporočljivo izvesti predvsem zmerno, vzneseno vzpostaviti bolj klasično delovno kulturo in posledično izogibanje zastavljanju težkih vprašanj in povzročanju konflikta. To bi namreč povzročilo slab izgled, izgubo zaupanja in moralo zaposlenih.

Želite registrirati s.p.? Pišite na data@data.si!

podjetniško svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Se bomo dela od doma sploh lahko rešili, bi bilo to sploh smiselno?

Kadrovniki pri tehnoloških podjetjih se v zadnjem času nagibajo k hibridni obliki dela od doma in predvsem k iskanju najbolj učinkoviti mešanici produktivnosti in sreče zaposlenega. Med bolj zastopanimi mešanicami je metoda “3+2”. V tem primeru zaposleni tri dni prebijejo v pisarni in zatem lahko koristijo dva dni dela od doma. Takšna kombinacija naj bi bila optimalna prav iz dveh vidikov – omogočena je resocializacija v pisarni in sočasno spodbuja primeren fokus na individualne naloge, ki jih imajo zaposleni.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022

Za opravljanje dela od doma mora delodajalec z delavcem predhodno skleniti novo pogodbo in to delo prijaviti

Delodajalec mora z delavcem, ki dela od doma, skleniti novo pogodbo za takšno delo, ter v njej določiti pravice, obveznosti in pogoje takšnega dela. To vsekakor velja tudi za hibridno obliko dela. Delodajalec mora v takšnem primeru tudi zagotoviti varne pogoje dela. Pred nastopom na takšno delo se mora delodajalec seznaniti s pogoji dela na njegovi lokaciji ter ugotoviti morebitna tvega in določiti ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja. Delavcu pripadajo v takšnem primeru tudi določena nadomestila. Pred pričetkom dela od doma mora delodajalec o takšni ureditvi obvestiti Inšpektorat RS za delo. Takšno prijavo lahko zanj izvede tudi pooblaščeni računovodja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Pripravil: Rok Gros

[spot]

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search