Skip links
davčne olajšave za d.o.o.

Davčne olajšave za d.o.o. – kaj lahko uveljavljate?

Davčne olajšave za d.o.o. so v tem mesecu še precej aktualna tema, saj so v pripravi letni računovodski izkazi in davčni obračuni za preteklo leto 2022. Katere davčne olajšave za d.o.o. se lahko uveljavlja za leto 2022?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Davčne olajšave za d.o.o. se lahko uveljavijo pri DDPO 2022!

Davčne olajšave za d.o.o. se lahko uveljavljajo do poteka roka za predložitev obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2022 (DDPO 2022). Ta se izteče 31. marca 2023. To pomeni, da imajo računovodje trenutno enega najbolj pestrih delov leta.

Bilanca stanja in izkaz uspeha – veste, kako sestaviti?

davčno svetovanje

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Katere lahko uveljavljate?

V Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) so opredeljene davčne olajšave za d.o.o. To so:

  • Olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj (100 % vloženih sredstev);
  • Olajšava za investiranje (40 % nabavne vrednosti sredstva);
  • Olajšava za zaposlovanje (45 % ali 55 % plače zaposlenega);
  • Olajšava za vlaganje v digitalni in zeleni prehod (40 % zneska);
  • Olajšava za zaposlovanje invalidov (50 % ali 70 % plače zaposlenega);
  • Olajšava za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju (največ v višini 80 % povprečne mesečne plače zaposlenih v RS);
  • Olajšava za donacije.

Vse davčne olajšave za d.o.o. skupaj ne smejo presegati 63 % davčne osnove. V praksi to pomeni, da d.o.o. vedno plača davek na najmanj 37 % davčne osnove (davčni dobiček). Olajšave se praviloma med seboj izključujejo, prav tako jih ni mogoče koristiti, v kolikor so bila za financiranje teh odhodkov ali investicij koriščena proračunska sredstva.

Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Olajšava za investiranje

Med najpogosteje »izkoriščene« davčne olajšave za d.o.o. spada zagotovo davčna olajšava za investiranje. Zavezanec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 40 % investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva, a največ v višini davčne osnove. Davčne olajšave za d.o.o. za investiranje ni možno uveljavljati za pohištvo in pisarniško opremo (razen računalniške opreme) ter motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon, avtobusov na hibridni ali električni pogon in avtobusov ter tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustrezajo najmanj emisijskim zahtevam EURO VI.

Splošna davčna olajšava 2023 je 5000 evrov! Kaj to pomeni za plače?

Primer olajšave za investiranje

Zavezanec je opravil v letu 2022 nakup računalniške opreme (strojne) vključno z monitorjem v skupni vrednosti 1.800 evrov plus DDV. Datum nakupa je bil 24.6.2022. Na podlagi 33. člena ZDDPO-2 zavezanec določi najvišjo amortizacijsko stopnjo za sredstvo, ki znaša 50 odstotkov. Investicijske davčne olajšave za d.o.o. se izračunajo konec leta ob pripravi t.i. davčnega obračuna, medtem ko se izračun amortizacije lahko opravi že sproti, mesečno. Seveda tako kot davčne olajšave za d.o.o. tudi amortizacija znižuje davčno osnovo za plačilo davka od dobička (davka od dohodkov pravnih oseb). V predstavljenem primeru bo zavezanec lahko znižal davčno osnovo za 1.170 evrov.

Pregled znižanja davčne osnove zaradi investicije:

nabava 24.6.2022 v EUR
Računalnik z monitorjem 1.800
Amortizacijska stopnja 50 %
Letna amortizacija/strošek 900
Mesečna amortizacija/strošek 75
Strošek amortizacije 2022 450
Investicijska olajšava 2022 (40 %) 720

Vas zanima, katere davčne olajšave za d.o.o. lahko koristite vi in kako? Dogovorite se za termin plačljivega strokovnega svetovanja z našimi računovodskimi ali davčnimi svetovalci! Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search